Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců PPI v ČR za říjen 2017


18.11.2017

Ceny výrobců v říjnu zpomalily svůj meziroční růst: platí to jak o průmyslu, tak o cenách v zemědělství. V případě cen průmyslových výrobců nyní meziroční růst činí jen o něco více než jedno procento, ke zmírnění napomohl vývoj cen v řadě oborů zpracovatelského průmyslu.

Za celé závěrečné čtvrtletí by měl meziroční růst cen v průmyslu činit zhruba 1 % a další zmírnění růstu výrobních cen v průmyslu by mělo následovat v prvním čtvrtletí nového roku.

Výše uvedený vývoj by byl v souladu s prognózou ČNB a velmi blízko předpokladům centrální banky je dle všeho i výsledek za samotný říjen. Ke zmírnění cenových tlaků by měl napomoci vývoj cen ropy a potravin (ačkoliv v samotném listopadu asi ropa zaúřaduje ve směru přechodně vyššího růstu výrobních cen), nicméně i samotná říjnová data signalizují, že cenové tlaky na straně průmyslových výrobců jsou i nadále utlumené.

Výrobní ceny v zemědělství vykázaly další zpomalení meziročního růstu, ten aktuálně činí 8,3 procenta. Ke zpomalení cenového růstu přispěly jak rostlinná, tak živočišná výroba a lze čekat, že tendence ke zmírnění růstu cen v zemědělství zde bude patrná i v dalších měsících a čtvrtletích. Každopádně, růst cen zemědělských výrobců je slabší, než co ve své nedávno zveřejněné prognóze očekávala ČNB.

Shrneme-li statistiku výrobních cen za letošní říjen, tak pro finanční trh jde o překvapení ve směru výraznějšího zpomalení cenového růstu, než se čekalo. Situace v české ekonomice sice volá po dalším zpřísnění měnových podmínek včetně růstu úrokových sazeb ČNB, nicméně samotný vývoj cen výrobců zapadá do seznamu argumentů, jež hovoří proti přílišnému spěchu. ČNB dle mého názoru může setrvat u postupného zpřísňování své politiky a i nadále proto očekávám, že další zvýšení úroků přijde až na prvním zasedání bankovní rady v novém roce, tedy na počátku února 2018, a že na prosincovém zasedání ponechá ČNB své úrokové sazby beze změny.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

  

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice