Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za září 2017


06.11.2017

Maloobchodní tržby zakončily letošní třetí čtvrtletí velmi solidním růstem, jenž však není až tak překvapivý. Silný růst maloobchodních tržeb a spotřeby domácností obecně je dán vývojem na tuzemském trhu práce, tedy růstem zaměstnanosti a zrychlujícím se růstem mezd a platů.

Maloobchodní tržby jsou taženy k růstu zejména prodeji nepotravinářského zboží, přičemž tento jev je patrný již řadu měsíců. Boom na trhu nemovitostí spojen s růstem prodejů nábytku a dalšího zboží pro domácnost, nástup podzimu pak byl spojen s velmi silným meziročním nárůstem prodejů oděvů a obuvi.

Z vývoje maloobchodních tržeb je patrné, že se tuzemští spotřebitelé nebojí více utrácet, neboť jim to umožňuje jak jejich peněženka, tak optimistický pohled na dění v ekonomice jako celku.

Prodeje motorových vozidel vykazují slabší dynamiku růstu: zde ale již řadu měsíců platí konstatování, že prodeje automobilů jsou ve skutečnosti velmi silné, nicméně růst prodejů nemůže, řečeno obrazně, pokračovat do nekonečna.

Celkově lze konstatovat, že trendy v české ekonomice včetně trhu práce dávají důvod pro optimismus i do dalších měsíců a čtvrtletí, co se růstu maloobchodních tržeb týče. Silný růst spotřeby domácností je zároveň faktorem, jenž přispívá ke vzlínání inflačních tlaků v české ekonomice, na což ČNB reaguje zpřísňováním své měnové politiky. Růst mezd a související růst spotřeby domácností bude v tomto ohledu ovlivňovat kroky ČNB i v roce 2018, neboť centrální banka vnímá potřebu dále zpřísnit měnové podmínky v české ekonomice, ať již skrze růst úrokových sazeb ČNB anebo skrze další posílení kurzu koruny.

 

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice