Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Zahraniční obchod v ČR za září 2017


05.11.2017

Zahraniční obchod České republiky si udržuje silný přebytek, jenž v případě září meziročně dokonce mírně vzrostl.

Ke zlepšení celkového salda napomohl obchod se zeměmi eurozóny, k výraznému zlepšení přebytku pak došlo zejména v obchodě s Německem, kde saldo ve prospěch České republiky vzrostlo meziročně o 4,5 miliardy korun, na úroveň bezmála 19,5 miliardy.

Co se týče struktury výrobků, tak tahounem obchodního přebytku jsou tradičně stroje a dopravní prostředky, v prvé řadě pak motorová vozidla.

Možná ještě zajímavější než samotné obchodní saldo je sledovat dynamiku exportů a importů, jež v případě malé otevřené ekonomiky, jíž je Česká republika učebnicovým příkladem, slouží jako indikátor celkové hospodářské aktivity.

V případě letošního září byl meziroční růst nevýrazný: u vývozů činil 1,8 procenta, dovozy do České republiky pak vzrostly o 1,6 procenta. Dynamika růstu obratu zahraničního obchodu se nemůže zvyšovat nekonečně, neboť tyto obraty jsou již velmi vysoké, v případě letošního září ale sehrály nepříznivou roli také kalendářní faktory (meziročně o jeden pracovní den méně).

Situace na našich exportních trzích je i nadále velmi příznivá a je jedním z faktorů, jež v průběhu letošního roku vedly již několikrát ke zvýšení odhadu celoročního růstu české ekonomiky.

V tomto ohledu stojí za zmínku eurozóna, kde růst HDP taktéž překvapuje na pozitivní straně, a kde průzkumy ze zpracovatelského průmyslu naznačují, že růst aktivity je na mnohaletých maximech.

Českým exportérům by se mělo dobře dařit i v dalších měsících: zahraniční poptávka by se měla i nadále vyvíjet příznivě a otázkou spíše je, zda tuzemští výrobci budou stíhat rostoucí zakázky pokrýt.

Výrobní kapacity jsou využity v zásadě naplno, což velmi výmluvně ilustruje problém s nedostatkem vhodné pracovní síly, což pro tuzemské podniky momentálně představuje hlavní bariéru pro další expanzi jejich výroby. Zahraniční poptávka je pro české výrobce naopak faktorem velmi příznivým.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice