Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průzkum PMI ve zpracovatelském průmyslu za říjen 2017


01.11.2017

Aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu v říjnu dle průzkumu PMI rostla nejrychleji od dubna roku 2011. Zrychlilo se tempo růstu výroby a především pak objednávek, kde se projevuje růst jak domácí poptávky, tak poptávky na exportních trzích.

Český průmysl je ze své podstaty exportně orientovaný a v tomto ohledu těží z dobré situace v ekonomikách našich hlavních obchodních partnerů v čele s eurozónou, kde se situace v průmyslu taktéž rapidně zlepšuje.

Tuzemští průmysloví výrobci zůstávají optimističtí i ve výhledu do dalších měsíců, čemuž samozřejmě napomáhá i vývoj domácí poptávky v české ekonomice. 

Kombinace rostoucích nákladů a příznivě se vyvíjející poptávky se přelévá do růstu cenových tlaků v tuzemském průmyslu, tedy jak na straně cen vstupů, tak na straně cen výstupů průmyslových výrobců.

Kombinace silného růstu poptávky a výroby v tuzemském průmyslu, a růstu souvisejících cenových tlaků, je z pohledu ČNB argumentem pro další zpřísnění měnové politiky skrze zvýšení úrokových sazeb. Zvýšení sazeb se v podstatě s jistotou dočkáme na zasedání bankovní rady již tento čtvrtek (2. listopadu), hlavní otázkou ale spíše nyní je, zda ve výhledu na růst úroků v roce 2018 bude bankovní rada indikovat opatrný přístup anebo zda data z české ekonomiky z uplynulých týdnů povedou ČNB k agresivnějšímu názoru na výhled jejich úrokových sazeb. Dle mého názoru je opatrnost, co se týče tempa zvyšování úroků, i nadále na místě, nicméně průzkum PMI je sám o sobě každopádně argumentem pro další zpřísnění měnových podmínek v české ekonomice.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice