Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Hospodaření státního rozpočtu ČR za říjen 2017


01.11.2017

 Státní rozpočet hospodařil v říjnu s měsíčním přebytkem 9,1 miliardy korun, což je ale i tak slabší výsledek, než ve stejném měsíci loňského roku (v říjnu 2016 činil měsíční přebytek 16,1 miliardy korun).

Tento opticky nepříznivý rozdíl mezi rozpočtovým saldem v říjnu letošního a loňského roku je ovšem dán tím, že v říjnu 2016 byla příjmové stránka rozpočtu posílena jednorázovými faktory, konkrétně převodem bezmála devíti miliard korun z privatizačního účtu za účelem krytí schodku důchodového systému, zatímco letos rozpočet žádnou takovou dodatečnou výhodu neměl. I nadále lze konstatovat, že se na hospodaření rozpočtu příznivě projevuje jak výkon české ekonomiky, tedy silný hospodářský růst, tak snaha efektivněji vybírat daně. Na výdajové straně letos rozpočet i nadále zaostává na straně kapitálových výdajů, i když v samotném říjnu se situace nepatrně zlepšila.

Saldo za deset měsíců letošního roku pak vykazuje rozpočtový přebytek téměř 26,5 miliardy korun, což je ale bezmála o 72 miliardy korun horší výsledek, než za stejné období roku 2016 (tehdy rozpočtový přebytek přesáhl 98 miliard korun). I tak má ale rozpočet našlápnuto k tomu, aby bylo celoroční saldo za letošní rok výrazně lepší, než s čím ve výhledech na rok 2017 původně kalkulovala vláda.

Loňský rozpočtový přebytek (bezmála 62 miliardy korun) letos zdaleka zopakován nebude, což je ale zřejmé v zásadě od počátku roku a zopakování loňského přebytku ani není pro letošní rozpočet cílem. Zároveň by ale měl být letošní schodek výrazně nižší, než původně projektovaných 60 miliard korun. Závěr roku je tradičně spojen s nárůstem výdajů a se zhoršováním celkového salda a nejinak tomu bude i letos, kdy do hry vstupuje například navyšování platů ve veřejném sektoru. Nicméně, celkové saldo hospodaření rozpočtu za letošní rok může být blízko nule: respektive, celkový výsledek za rok 2017 sice zřejmě bude ve znamení rozpočtového schodku, ten by ale nemusel být nijak výrazný. Vývoj rozpočtového salda České republiky tak v tomto ohledu nepředstavuje problém a totéž lze momentálně konstatovat i o vývoji veřejných financí jako celku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

  

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice