Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Něco zcela nevídaného


27.10.2017

V září jsme byli svědky řady neočekávaných klimatických jevů. Na trzích bylo tou nejdůležitější událostí historické rozhodnutí Fedu zredukovat výši své rozvahy, která nyní dosahuje výše 4,5 bilionu dolarů. V praxi to znamená, že Fed ukončí své slavné „kvantitativní uvolňování“ - výjimečná opatření na nákup dluhopisů, která umožnila velmi nízkou úroveň dlouhodobých úrokových sazeb, čímž podporovala hospodářství.

Takže vzkaz je jasný: i přes neočekávané klimatické jevy a nízkou inflaci se ekonomice USA daří dobře. Fed zvýšil svoji prognózu růstu na letošní rok a potvrdil, že již nejsou potřebná mimořádná podpůrná opatření zavedená během finanční krize. V tomto kontextu se ECB a Bank of England také chystají normalizovat svoji měnovou politiku, což je jasný znak solidního oživení v eurozóně. V rozvinutých zemích proto vidíme synchronizaci měnové politiky. Po letech mimořádných měnových opatření bude snížení rozvahy Fedu zlomovým bodem. Fed se snažil trhy uklidnit a uvedl, že proces normalizace bude postupný.

Na politické scéně vstupuje Angela Merkelová do svého čtvrtého funkčního období, ale tentokrát s koaliční vládou. Duo Merkelová-Macron by mělo dát projektu Eurozóny nový impuls. Zatímco geopolitická rizika související se Severní Koreou je i nadále těžké vyhodnotit, poslední body hospodářské politiky, které oznámil Donald Trump, by mohly působit jako katalyzátory trhů: nedávné rozpočtové usnesení by mohlo nakonec vést k oznámení daňových reforem. Stejně bezprecedentní jako přírodní katastrofy, které zasáhly americký kontinent, bylo i oznámení Fedu o snížení výše své rozvahy. Bude důležité pokračovat opatrně a věnovat pozornost zavádění těchto měnových politik, které se snaží vyhnout ohrožení dosavadního pokroku růstu.

Makroekonomie a trhy

Data a podnikatelské průzkumy i nadále poukazují na snahu o globální expanzi, která ve většině zemí vychází z domácí poptávky. Synchronní globální cyklus dále posílil ekonomický růst prostřednictvím obchodu a my jsme revidovali prognózy HDP na rok 2017.

− Pokud zhodnocování eura zůstane postupné a bude vycházet ze základů, nedojde k vykolejení pokračujícího oživení v eurozóně. Očekáváme však, že růst bude v příštím roce zpomalovat.

− Jádrová inflace USA od začátku roku poklesla. Očekáváme, že znovu zrychlí, ale zůstane pod historickými standardy.

− Ropa by měla zůstat v rozmezí 45 až 55 amerických dolarů za barel. Pod úrovní bodu zvratu pro americké břidlice ve výši kolem 40 dolarů by americká produkce klesla a ceny ropy by se znovu odrazily směrem nahoru.

− Fed i ECB budou i nadále přistupovat k normalizaci svých měnových politik velmi obezřetně (úrokové sazby a rozvaha). Dochází však k některým změnám, co se týče snížení výše rozvahy Fedu a snížení nákupů aktiv ECB.

Akciové trhy

Akciové trhy v září výrazně rostly, MSCI World AC + 1,9 %. Většina předních trhů k tomuto nárůstu přispěla, +1,9 % v případě S&P na Wall Street (+2,1 % v případě Dow Jones), +3,6 % v případě Nikkei v Tokiu a dokonce +5,1 % v případě EuroStoxx 50. V rámci eurozóny se dařilo obzvláště dobře MIB v Miláně (+ 4,7 %), CAC 40 v Paříži (+ 4,8 %) a DAX ve Frankfurtu (+ 6,4 %), ale IBEX v Madridu (+ 0,8%) byla pozadu (tlaky na španělské úrokové sazby v souvislosti s otázkou nezávislosti Katalánie). Tento dobrý celkový výkon akciových trhů je spojen s řadou faktorů, které přesunuly napětí se Severní Koreou na vedlejší kolej. K pozitivním prvkům patří dobrá odolnost hospodářského trendu se synchronizovaným oživením rozvinutých a rozvíjejících se ekonomik, vyrovnanost Fedu a ECB, které předpokládají mírné zpřísnění svých měnových politik, a také pokrok dosažený z hlediska dluhového stropu a daňové reformy ve Spojených státech. Oproti běžnému trendu se snížily FTSE 100 ve Velké Británii (-0,8 %) a na rozvíjejících se trzích (-0,5 % v případě MSCI EM v USD). Index FTSE byl ovlivněn ostrým vzestupem libry (+ 4,7 % vůči euru) a náznakem BOE, že by mohla zvýšit své klíčové sazby. V rozvíjejících ekonomikách došlo po rekordním nárůstu o 25,4 % z první poloviny roku k určité realizaci zisku, neboť zpřísnění americké měnové politiky by akciím nijak neprospělo.

Úrokové trhy

Dlouhodobé sazby ve vyspělých zemích v září výrazně vzrostly, zejména díky relativní míře sebevědomí, které ECB a Fed vyjádřily ve svých výborech měnové politiky. Obzvláště Fed zahájil politiku snižování výše své rozvahy, což má být velmi pozvolný proces. Německé a americké výnosy u 10letých dluhopisů vzrostly z přibližně 0,30 % a 2,10 % na zhruba 0,45 %, resp. 2,35 %. Rozdíly mezi úrokovými sazbami ve Francii a Itálii na jedné straně a Německem na straně druhé se mírně snížily, avšak v případě Španělska se mírně zvýšily v době před referendem o katalánské nezávislosti. Sazby u francouzských, italských a španělských 10letých dluhopisů zakončily měsíc na úrovni 0,75 %, 2,15 %, resp. 1,70 %.

Devizový trh

Dolar během měsíce mírně posílil. Kurz EUR/USD uzavřel měsíc na hodnotě 1,18. Kurz USD/JPY prudce vzrostla díky růstu dlouhodobých úrokových sazeb ve Spojených státech a měsíc zakončila na hodnotě 113. Britská libra vůči euru výrazně posílila s agresivními komentáři Bank of England a kurz EUR/GBP zakončil měsíc na hodnotě 0,88.

Analýza

Preferujeme akcie před dluhopisy, které obecně nejsou atraktivní z hlediska poměru rizika a návratnosti. Geograficky se naše preference vztahují na akcie evropských a rozvíjejících se trhů.

Akcie

Stejně jako v předchozím měsíci máme i v tomto měsíci na akcie neutrální názor. Stále silně preferujeme eurozónu a akcie rozvíjejících se trhů. Stabilizace dolaru vůči euru byla pro evropské akcie pozitivní. Náš konstruktivní pohled na evropské akcie je postaven na silnějším hospodářském růstu, lepších firemních fundamentech (růst zisků) a příznivých tržních podmínkách (ocenění, ale i výhledy na fúze a akvizice). Pokud jde o rozpětí firemních zisků, vidíme konvergence mezi sektory (včetně bank) kolem tržního průměru, což naznačuje návrat k normálnějším podmínkám. Evropa také uzavírá rozdíly v zisku oproti Spojeným státům a ocenění se stává atraktivnější díky výkonnosti v nedávné minulosti. Rozvíjející se trhy jsou upřednostňovány v rámci celosvětového obchodního vzestupu a synchronizovanějšího globálního cyklu.

Dluhopisy

Stavíme se negativně vůči státním dluhopisů v eurozóně a ve Spojených státech, neboť se domníváme, že výnosy amerických a evropských dluhopisů jsou příliš nízké vzhledem ke zlepšujícímu se ekonomickému prostředí a potenciálně méně vstřícnému postoji centrálních bank. I nadále zastáváme neutrální názor ohledně inflace - indexovaných dluhopisů (ve Spojených státech a v eurozóně). Tyto dluhopisy mají hodnotu, jelikož současná inflační očekávání se nezdají býti v souladu se současným oživením, ale potenciální zisk je podle našeho názoru v porovnání s jinými třídami aktiv stále příliš omezen..

Měny vs. EUR

Navzdory oslabení evropské měny vůči dolaru zůstáváme pozitivní.

Spready

Kontext postupného a umírněného zvyšování sazby i nadále upřednostňuje spreadové produkty. Dluh na rozvíjecích se trzích a finanční podřízené dluhy jsou stále výhodné.

Styly, faktory

Zůstáváme i nadále pozitivní ohledně hodnoty, kvality a cyklických zásob. Vytrvalost pozitivní celosvětové makroekonomické dynamiky i nadále podporuje rotaci směrem k cyklickým sektorům/odvětvím. Zatímco volatilita akcií zůstává nízká na úrovni indexu, disperze zůstává vysoká.

Diverzifikace

Indikátory volatility zůstávají na historicky nízké úrovni navzdory objevujícím segeopolitickým rizikům. Zlato během měsíce ztratilo trochu půdu pod nohama, stále se však zachovává zajímavou korelaci v případě tržního šoku a je i nadále nezbytné pro účely makro-ochrany..

 

Autor: Amundi Asset Management

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice