Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců PPI v ČR za září 2017


16.10.2017

Ceny průmyslových výrobců v září zrychlily svůj meziroční růst, a to výrazněji, než co předpokládal finanční trh. Meziroční růst cen v průmyslu na úrovni 1,7 procenta je nejsilnější od letošního května. Zaúřadovaly zde mimo jiné ceny kovů, chemických látek či elektrických zařízení.

Za celé třetí čtvrtletí vzrostly ceny průmyslových výrobců meziročně o 1,4 procenta, což bylo nad odhadem ČNB, jež očekávala růst 1,1 procenta. Pro závěr letošního roku lze ale čekat zpomalení tempa růstu cen v průmyslu: pomoci by tomu měly ceny ropy a potravin, a další zmírnění cenových tlaků pak lze čekat v prvním pololetí 2018.

V případě výrobních cen v zemědělství došlo v září naopak ke zpomalení meziročního růstu, nicméně na úrovni 10,8 procenta zůstává cenový růst i nadále výrazný. Při pohledu na konkrétní ceny si zmínku zaslouží další zrychlení růstu cen mléka (meziroční růst zde činil 39,2 procenta). Nicméně, růst cen zemědělských výrobců za třetí čtvrtletí jako celek (12,1 procenta) byl pod očekáváním ČNB a pro závěrečné čtvrtletí lze čekat zmírnění růstu těchto cen.

Růst výrobních cen by se měl v závěrečném čtvrtletí letošního roku zmírnit, což platí jak o cenách průmyslových výrobců, tak o cenách v zemědělství. Tato tendence by měla pokračovat i v první polovině roku 2018. Takový vývoj cen výrobců by ale pro ČNB nepředstavoval žádné překvapení. Z pohledu měnové politiky je podstatný obraz celkové ekonomiky, kde dochází k přehřívání vzhledem silnému hospodářskému růstu a souvisejícímu využití kapacit. Z komunikace bankovní rady je patrné, že se blíží další zvýšení úrokových sazeb ČNB, na němž by mělo dojít na nejbližším měnově-politickém zasedání, tedy 2. listopadu. Dvoutýdenní repo sazba by tak měla letošní rok ukončit na úrovni 0,50 procenta a pro rok 2018 pak čekám její zvýšení na úroveň 1,00 procenta. Konkrétní vývoj úroků ČNB ale bude záležet na vývoj kurzu koruny a na vývoj inflačních tlaků obecně: právě kurz koruny je z pohledu vývoje měnových podmínek v české ekonomice velmi významným faktorem, jenž může pomoci inflační tlaky výrazněji utlumit. Naopak, případná neschopnost koruny dostatečně posílit by vedla tuzemskou centrální banku k rychlejšímu a tedy výraznějšímu zvyšování měnově-politických úrokových sazeb.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice