Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průzkum PMI ve zpracovatelském průmyslu za září 2017


02.10.2017

Průzkum PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl naznačuje výraznější zrychlení růstu aktivity, než se čekalo. Celkový PMI indikátor pro český zpracovatelský průmysl je na nejvyšší úrovni od letošního dubna. Průzkum PMI hlásí, že se zrychluje příliv nových objednávek, což vede i k akceleraci růstu výroby.

Z průzkumu je patrné, že aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu je natolik silná, že dodavatelé často nestíhají plnit sjednané dodávky a brzdou je také nedostatek vhodné pracovní síly, zejména pro kvalifikované profese. Růst objednávek zároveň firmám umožňuje zvyšovat ceny za jejich zboží, vedle silné poptávky se firmy zároveň potýkají také s růstem cen vstupů, tedy s růstem cen surovin.

Indikátor PMI hlásí zrychlení tempa růstu průmyslové aktivity napříč středoevropským regionem: tedy jak v tuzemském zpracovatelském průmyslu, tak v Maďarsku a Polsku.

Ve všech třech případech je PMI indikátor na nejvyšší úrovni od letošní jara, přičemž aktivita ve zpracovatelském průmyslu je tažena zrychlujícím se růstem nových objednávek.

I pro region jako celek zároveň platí, že růst průmyslové aktivity a objednávek je spojen s růstem cenových tlaků a v případě Polska je růst cen výstupů dle průzkumu PMI nejsilnější do dubna 2011.

Středoevropské ekonomiky jedou z pohledu využití kapacit na plné obrátky a zpracovatelský průmysl samozřejmě v tomto ohledu není žádnou výjimkou.

Plné využití kapacit vede k růstu cenových tlaků, z pohledu měnové politiky je ale česká ekonomika zatím jediná ekonomika v rámci regionu, kde centrální banka přistoupila ke zpřísňování měnových podmínek, včetně zvyšování úrokových sazeb. Samotný PMI průzkum je pak pro ČNB argumentem, ab své sazby dále zvýšila a nejbližší takový krok je očekáván na příští zasedání bankovní rady ČNB, jež se bude konat 2. listopadu.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice