Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii za srpen 2017


02.10.2017

Eurozóna hlásí pro srpen nezměněnou míru nezaměstnanosti na úrovni 9,1 %. Na této úrovni je míra nezaměstnanosti již třetí měsíc v řadě a jde o nejnižší úroveň od února 2009. Evropská unie jako celek pak vykázala pokles míry nezaměstnanosti ze 7,7 na 7,6 %, což je nejnižší úroveň od listopadu 2008.

Nezaměstnanost se snižuje v řadě ekonomik středoevropského regionu; v samotné české ekonomice zůstala míra nezaměstnanosti dle metodiky Eurostatu beze změny na úrovni 2,9 %, i tak jde ale s přehledem o nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU. Na evropském trhu práce se projevuje silný hospodářský růst: firmy shánějí novou pracovní sílu a nezaměstnanost tak klesá. Průzkumy sentimentu pak opakovaně potvrzují, že se zaměstnavatelé mnohdy potýkají s nedostatkem pracovníků jak co do množství, tak co do potřebné kvalifikace, a tuto situace potvrdily i dnes zveřejněné PMI průzkumy za měsíc září.

Za zmínku v tomto ohledu stojí, že i v samotné eurozóně průzkum PMI pro zpracovatelský průmysl signalizuje nejrychlejší růst zaměstnanosti za historii tohoto průzkumu, tj. od počátku roku 1997.

Situace na trhu práce, tedy nedostatek pracovní síly, vede k tlakům na rychlejší růst mezd. Nedostatek pracovní síly se zároveň stává překážkou pro další zrychlování hospodářského růstu, což se týká i české ekonomiky. Situace na trhu práce a zejména pak zrychlující se růst mezd je pak pro ČNB klíčovým faktorem při úvahách o nastavení měnové politiky. Šlo o klíčový argument při zvýšení úrokových sazeb ČNB na počátku letošního srpna a stejný argument dle všeho povede bankovní radu k dalšímu zvýšení úroků na nejbližším měnově-politickém zasedání, jež se bude konat 2. listopadu.

Ostatní centrální banky ve středoevropském regionu a stejně tak ECB zatím nejsou v módu zpřísňování své měnové politiky, i pro tyto centrální banky jsou ale zprávy z trhu práce důležitým vodítkem při úvahách o výhledu růstu cenové hladiny v té které ekonomice.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice