Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Tisková konference bankovní rady ze dne 27. srpna 2017


27.09.2017

Rozhodnutí bankovní rady ponechat na zářijovém zasedání úrokové sazby beze změny je v souladu s očekáváním, jež převažovalo na finančním trhu. Pozornost se nyní upne na zasedání bankovní rady, jež se odehraje 2. listopadu: je velmi pravděpodobné, že sazby ČNB budou počátkem listopadu zvýšeny.

Data z české ekonomiky, především zrychlující se růst mezd a zvyšující se jádrová inflace, hovoří pro potřebu zvyšování úroků ČNB. Vše je umocněno tím, že koruna fakticky nebyla v průběhu třetího čtvrtletí schopna posílit a prorazit úroveň 26 korun za euro. Osobně očekávám, že v listopadu ČNB zvýší svou repo sazbu o čtvrt procentního bodu, na úroveň 0,50 %.

To, že ve zbytku letošního roku sazby ČNB dále porostou, se jeví jako velmi pravděpodobné v zásadě již od počátku záři a otázkou tak bylo, zda ČNB k tomuto krok přikročí již na zářijovém zasedání anebo až počátkem listopadu.

Obě varianty byly trhem vnímány jako víceméně rovnocenně pravděpodobné, dnešní rozhodnutí bankovní rady pro finanční trh proto není překvapivé, určitá nejistota ale na trhu z podstaty věci panovala.

Přesto, dnešní rozhodnutí bankovní rady může být jistým zklamáním pro korunu, jež těsně před oznámení měnově-politického rozhodnutí testovala úroveň 26 za euro.

Určitou úlevu může dnešní rozhodnutí ČNB naopak znamenat pro tuzemský dluhopisový trh.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice