Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Výsledky německých voleb


27.09.2017

Výsledek voleb v Německu zachovává kontinuitu vedení, nicméně pro kancléřku Merkelovou jsou velkým zklamáním. Úspěch extrémní pravice vysílá jasné varování. Jak bylo očekáváno, středo-pravicová strana CDU/CSU Angely Merkelové vyhrála jasným rozdílem, což by mělo kancléřce zajistit její čtvrté funkční období. Nicméně výsledek CDU/CSU byl výrazně pod předvolebními průzkumy, stejně jako výsledek jejího hlavního oponenta (a současného vládního koaličního partnera) středolevicové SPD.

Výsledek těchto dvou velkých tradičních stran byl jejich nejhorším od založení spolkové republiky. Lepších výsledků se dočkaly menší strany, a to zejména protiuprchlická strana AfD, jejíchž 13 % je více než téměř většina předvolebních průzkumů předpovídala. Alternativa pro Německo (AfD) se tak stala třetí nejúspěšnější stranou ve volbách a poprvé se objeví na půdě spolkového sněmu, který jí poskytne možnost větší propagace jejích cílů. V menší míře se podařilo překonat předvolební průzkumy i liberální FDP, zeleným a levicové Die Linke.

Vytvoření koalice nebude až tak jednoduché. Po neuspokojivých výsledcích SPD strana ohlásila, že nepůjde do koalice s CDU/CSÚ. Jelikož CDU/CSÚ nebudou chtít spolupracovat s Alternativou pro Německo, zbývá už jen možnost třístranové koalice CDU/CSÚ, zelených a FDP.  To ale nebude jednoduché, protože program těchto stran obsahuje významné rozdíly, a jejich kompromis se bude vyjednávat pravděpodobně v řádu týdnů.

 

Autor: Tereza Sedláková, Amundi

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice