Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Tvrdohlavý FED oporou dolaru


25.09.2017

Dolar dostal v minulém týdnu po delší době vzpruhu – proti koši měn se dostal nejvýše za poslední měsíc a zdá se, že se pomalu vyplňuje náš názor, že letošní zisky dolaru jsou na svém maximu. Důvodem posílení dolaru bylo právě skončené zasedání FEDu, na němž se odehrály dvě důležité věci.

FED potvrdil, že plán, který zveřejnil v létě a podle kterého přestane reinvestovat prostředky z maturujících dluhopisů (tj., že začne snižovat svou rozvahu, toho času dosahující 4500 mld. dolarů), se v říjnu začne realizovat. V podstatě se tak jedná o další krok v utahování měnové politiky, což samozřejmé pomáhá dolaru (a škodí například euru).

Ještě důležitější však je, že FED nadále přehlíží nízkou inflaci a naznačuje, že letos sazby ještě jednou nahoru půjdou. FED přiznává, že neví, proč inflace letos zamířila přesně opačným směrem, než kterým se dle modelů měla ubírat, ale trvá na tom, že to bude přechodné a že nakonec inflaci k dvouprocentnímu cíli dostane. Pro trhy je ale podstatná akce, nikoliv její zdůvodnění.  Ve světle posledních pěti let, kdy inflace cíl jenom podstřelovala, i vzhledem k tomu, že FED na posledním zasedání opět snížil dlouhodobou rovnovážnou sazbu a že nemá pro letošní vývoj dobré vysvětlení, se to jeví spíše jako přání, než predikce, nicméně skutečnost, že Yellenová a dalších několik členů FOMC možná počátkem roku 2018 skončí, přidává na váze scénáři, že přece jenom sazby v prosinci vzrostou.

Vzhledem k vývoji v Eurozóně, kde růst dle předstihových indikátorů i dle prvních tvrdých dat z třetího čtvrtletí mírně zpomaluje, rozvaha ECB dále roste a růst ještě několik čtvrtletí bude (byť pomalejším tempem než v posledních dvou a půl letech) a kde růst sazeb ECB dle nás není ani otázkou roku 2019, je tak další posilování eura nepravděpodobné. Tvrdohlavý FED a stále holubičí ECB by tak měl dolar proti euru udržet pod 1,20.

 

Autor: Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a. s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice