Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců PPI v ČR za srpen 2017


18.09.2017

Srpnová statistika hlásí zrychlení růstu cen průmyslových výrobců, což je ale zřejmě přechodný jev, daný meziročním výkyvem cen ropy. Ceny pohonných hmot vedly ke zrychlení meziročního růstu i v případě spotřebitelských cen, v dalších měsících by ale ceny ropy měly vést meziroční inflaci ke zmírnění, což platí i o cenách průmyslových výrobců.

Zmírnění meziročního růstu naopak vykázaly výrobní ceny v zemědělství, a to díky cenám v živočišné výrobě, kde se meziroční cenový růst zmírnil druhý měsíc v řadě. I tak je ale růst cen zemědělských výrobců nadále silný a hlavním tahounem cenového růstu je právě živočišná výroba. Pozornost jistě upoutá výrobní cena mléka, kde se meziroční růst zrychlil na 38,5 % po růstu 37,0 % vykázaném v červenci. Zde ale nejde o nějak překvapivé zjištění a je v souladu s tím, jak se v posledních týdnech a měsících vyvíjejí i koncové ceny mléčných výrobků.

Růst výrobních cen by se měl ve zbytku letošního roku zmírnit, což platí jak o cenách průmyslových výrobců, tak o cenách v zemědělství, a tato tendence by měla pokračovat i v první polovině roku 2018.

Z pohledu měnové politiky je ale podstatný obraz celkové ekonomiky, kde dochází k přehřívání vzhledem silnému hospodářskému růstu a souvisejícímu využití kapacit.

Tuzemská ekonomika jede obrazně řečeno naplno, což se projevuje mimo jiné ve zrychlování růstu mezd a v růstu jádrové inflace, a právě tyto faktory povedou ČNB k tomu, že ve zbytku letošního roku velmi pravděpodobně dále zvýší své úrokové sazby. Otázkou v tomto ohledu zůstává, zda ČNB k tomuto kroku přikročí již na svém zasedání bankovní rady koncem září, anebo zda s tímto krokem bankovní rada počká až na počátek listopadu, kdy bude mít ČNB k dispozici čerstvou prognózu vývoje české ekonomiky.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice