Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za srpen 2017


11.09.2017

Meziroční inflace zůstala v srpnu beze změny na úrovni 2,5 procenta, když ČNB i trh shodně očekávaly nárůst na 2,6 procenta. V srpnu působily ve směru vyšší inflace poněkud atypicky ceny pohonných hmot, zatímco ceny potravin zmírnily svůj meziroční růst.

Jádrová inflace zřejmě zůstala beze změny, respektive se zdá, že v srpnu dále nezrychlila ze své rekordní úrovně 2,6 procenta, zaznamenané v červenci.

Nižší než očekávané číslo o inflaci tak může v rámci bankovní rady posloužit coby argument, aby ČNB nespěchala s dalším zvýšením svých úroků, respektive aby je na svém zasedání koncem září ponechala beze změny. Nicméně, jsem toho názoru, že ČNB letos své úroky ještě znovu zvýší, pravděpodobně na zasedání bankovní rady počátkem listopadu.

Samotná inflace by měla v letošním závěrečném čtvrtletí klesnout, zejména díky meziročnímu vývoji cen pohonných hmot a též díky statistickému odeznění efektů loňské první vlny EET. Ke zmírnění celkové inflace mohou v závěrečných měsících letošního roku napomoci také ceny potravin. Koncem letošního roku by se tak celková meziroční inflace mohla nacházet jen mírně nad úrovní inflačního cíle, tedy mírně nad dvěma procenty.

Nicméně, jakkoliv vyšla srpnová inflace mírně nižší, než se čekalo, tak to nemění nic na konstatování, že se inflační rizika v české ekonomice kumulují. Patrné je to na růstu mezd a platů, a na růstu HDP jako celku. Pro ČNB je pak důležité, že koruna dále neposiluje a již řadu týdnů osciluje mírně nad úrovní 26 koruny na euro.

Právě rychlý růst mezd a absence dalšího posílení koruny jsou faktory, jež dle mého názor dovedou bankovní radu ve zbytku letošního roku k dalšímu zvýšení úroků. Údaje o srpnové inflace nicméně vyznívají jako argument pro stabilitu úroků na nejbližším měnovém zasedání ČNB (27. září) a pro realizaci tohoto kroku spíše až na zasedání bankovní rady počátkem listopadu, kdy ČNB bude mít k dispozici čerstvou prognózu vývoje české ekonomiky. Očekávám, že dvoutýdenní repo sazba bude zvýšena o čtvrt procentního bodu, na úroveň 0,50 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice