Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za červenec 2017


06.09.2017

Výkon tuzemského průmyslu byl v červenci výrazně poznamenán čerpáním celozávodních podnikových dovolených. S tímto faktorem je v případě letních měsíců třeba počítat a z červencových dat o výkonu průmyslu, zejména o meziměsíčním propadu výroby, bych nečinil žádné zásadní závěry, neboť vliv letních dovolených je zde významný.

Nicméně, za zmínku stojí, že jestliže průmyslová výroba zaostala za očekáváním trhu, tak meziroční růst průmyslových tržeb a zakázek byl v červenci velmi slušný a celkový obrázek je stále pozitivní.

Tuzemský průmysl profituje jak z růstu domácí poptávky, tak z příznivého vnějšího prostředí, což se pozitivně projevuje na exportech.

Za celý rok 2017 může růst průmyslové výroby dosáhnout až 4,5 %, což by bylo zrychlení v porovnání s růstem 3,5 %, jenž výroba vykázala v roce 2016.

Na výkonu průmyslu se často podepisují kalendářní a sezónní faktory, jež mohou velmi významně působit právě během letních měsíců. Letošní červenec byl ve znamení čerpání celozávodních dovolených v mnoha významných podnicích, což se na celkové aktivitě projevuje negativně. Nicméně, červenec byl ve znamení těchto dovolených i v loňském roce, meziročně tak průmyslová výroba letos v červenci vzrostla o 3,3 %, což je obdobný výsledek jako letos v červnu, kdy růst výroby činil 3,0 %. V případě letošního července ale stojí za zmínku velmi slušný růst průmyslových tržeb a nových zakázek. Právě tyto údaje potvrzují, že podmínky pro tuzemský průmyslu zůstávají příznivé jak ve smyslu příznivého vývoje na exportních trzích, tak ve smyslu růstu domácí poptávky v české ekonomice. Za celý letošní rok lze čekat zrychlení růstu průmyslové výroby, zhruba k úrovni 4,5 %, což by znamenalo zrychlení v porovnání s rokem 2016, kdy průmyslová výroba vzrostla o 3,5 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice