Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průzkum PMI v eurozóně za srpen 2017


23.08.2017

Srpnový průzkum PMI hlásí zrychlení tempa růstu hospodářské aktivity v eurozóně, a to díky zrychlení růstu v průmyslu. Zrychlení růstu ve zpracovatelském průmyslu hlásí jak Německo a Francie, tak zbytek eurozóny. Posilování eura, pozorované od počátku letošního roku, tak zatím nemá negativní dopady.

Celkový kompozitní indikátor PMI pro eurozónu naznačuje, že mezičtvrtletní růst HDP ve třetím čtvrtletí zřejmě jen nepatrně zpomalí z tempa 0,6 %, jež bylo vykázáno ve druhém čtvrtletí. Signály, jež přicházejí z eurozóny, jsou samozřejmě příznivé i pro středoevropský region a zejména pak pro průmyslové výrobce.

Příznivý vývoj na exportních trzích je jedním z faktorů, jež letos vedou k velmi solidnímu hospodářskému růstu napříč středoevropským regionem včetně české ekonomiky, která ve smyslu mezičtvrtletního tempa růstu HDP v letošním druhém čtvrtletí dominovala v porovnání napříč Evropou.

Předběžné výsledky průzkumu PMI pro eurozónu za letošní srpen překvapily pozitivně, když celkový kompozitní indikátor nečekaně vzrostl a signalizuje tak, že v porovnání s červencem se tempo růstu hospodářské aktivity v zemích platících eurem zvýšilo. Tahounem tohoto zlepšení je zpracovatelský průmysl, zatímco růst ve službách se mírně zpomalil.

Posílení eura, pozorované v uplynulých měsících, zatím průmyslovým výrobcům a exportérům z eurozóny zjevně nevadí. Posílení eura jak vůči dolaru, tak vůči širšímu koši měn, není letos přitom vůbec triviální a dopadům posílení měny ekonomika eurozóny dost dobře uniknout nemůže. Dříve či později se posílení dle mého názoru začne projevovat na exportní konkurenceschopnosti zejména u tzv. jižního křídla eurozóny. Nicméně, z průzkumu PMI je patrné, že průmyslu napříč eurozónou se zatím velmi dobře daří, včetně růstu objednávek. Němečtí exportéři v tomto smyslu výslovně zmiňují silný růst poptávky na asijských trzích.

Příznivé signály z ekonomiky eurozóny jsou tradičně dobrou zprávou také pro středoevropský region, pro nějž je eurozóna hlavním obchodním partnerem. Nepochybně jde o jeden z faktorů, které stojí za letošním silným růstem HDP, jenž je pozorován napříč středoevropským regionem. Průzkum PMI sice hlásí, že tempo růstu HDP v samotné eurozóně sice ve třetím čtvrtletí mírně zpomalí (vyjádřeno v mezičtvrtletním srovnání), nicméně situace zůstane i nadále příznivá jak z pohledu samotné eurozóny, tak z pohledu středoevropského regionu, pro nějž je situace v eurozóně vždy velmi důležitým faktorem.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice