Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

HDP v ČR za 2Q 2017


16.08.2017

Česká ekonomika co do mezičtvrtletního růstu HDP dominuje celému středoevropskému regionu. Růst HDP, indikovaný pro letošní druhé čtvrtletí, vybízí k dalšímu přepsaní výhledu celoročního růstu české ekonomiky směrem k silnějšímu výsledku.

Růst HDP je zároveň výrazně nad očekáváním ČNB, jež bylo už i tak hodně optimistické. Pro měnovou politiku bude ovšem klíčový další vývoj kurzu koruny. Česká měna sice reaguje na data o HDP pozitivně, její posílení ale zatím není nijak výrazné.

Pozitivní překvapení v podobě mnohem výraznějšího růstu, než byl všeobecně očekáván - takto lze zhodnotit předběžný údaj o růstu HDP České republiky za letošní druhé čtvrtletí. Meziroční růst HDP (4,5 %) je výrazně nad očekávání trhu (konsensus činil zhruba 3,0 %) i ČNB, jež očekávala růst 3,5 %.

Jak konstatuje ČSÚ, růst české ekonomiky je tažen především domácí poptávkou, tedy jak spotřebou, tak oživením investičních výdajů. To samo o sobě není překvapivé, neboť například situace na trhu práce a její dopad na spotřebu domácností je často diskutovaným tématem. Pro podrobnější hodnocení vývoje HDP ale budou potřeba detailní údaje za letošní druhé čtvrtletí, jež budou zveřejněny počátkem září.

Velmi silná data o růstu HDP za letošní druhé čtvrtletí sice přicházejí napříč středoevropským regionem, nicméně česká ekonomika s dnes zveřejněnými čísly o mezičtvrtletním růstu HDP jasně dominuje a velmi pravděpodobně bude na čele i v porovnání se zbytkem EU. Pokud u údajů pro letošní druhé čtvrtletí nedojde k výraznější revizi, tak růst HDP České republiky za celý letošní rok může snadno překonat 3,5 %. Nicméně, určitě se vyplatí vyčkat si na detailní a zpřesněná data o HDP, jež budou zveřejněna 1. září.

Pro samotnou ČNB jde taktéž o silnější než očekávaný růst české ekonomiky. Na jednu stranu to znamená, že růstový potenciál tuzemské ekonomiky je zřejmě silnější, než se soudilo, data o HDP ale zároveň indikují, že se česká ekonomika zřejmě přehřívá o něco výrazněji, než se dosud soudilo. Silný růst ekonomiky a s ním spojené využití kapacit vedou k tlakům na růst cenové hladiny. Pro úvahy ČNB ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb ale bude klíčovým faktorem především další vývoj české měny: ta v reakci na data o HDP sice posílila, pohyb ale zatím není nijak zásadní s tím, že se koruna udržuje nad úrovní 26,05 za euro.

 

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

  

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice