Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců PPI v ČR za červenec 2017


16.08.2017

Ceny průmyslových výrobců v červenci dále zmírnily svůj meziroční růst, což vzhledem k vývoji cen ropy není až tak překvapivé. K dalšímu zrychlení naopak došlo na straně růstu výrobních cen v zemědělství, ani tento vývoj ale vzhledem ke stávajícím trendům není až tak překvapivý a cenový růst by měl v případě zemědělství ve stávajícím čtvrtletí kulminovat.

Přesto, pokud zhodnotíme vývoj cen výrobců za několik uplynulých měsíců, tak patrný je právě růst cen v zemědělství, zatímco v průmyslu se cenové tlaky zmírňují, a to napříč poměrně širokou škálou odvětví.

Pro ČNB a v zásadě ani pro finanční trh by červencové údaje o cenách výrobců neměly představovat zásadní překvapení. Obecně se očekává, že se meziroční růst cen jak v průmyslu, tak v zemědělství ve zbytku roku v průměru zmírní. Dnešek je ale na finančním trhu ve znamení předběžných údajů o výkonu HDP za letošní druhé čtvrtletí, ceny výrobců tak zůstanou v pomyslném stínu. Přesto ale ceny výrobců naznačují jeden zajímavý vzkaz: cenové tlaky v průmyslu se nezvyšují navzdory mnohem silnějšímu než očekávanému růstu HDP. To by mohlo znamenat, že i růstový potenciál české ekonomiky je o něco silnější, než se dosud soudilo, a cenové tlaky spojené s růstem HDP proto nejsou až tolik výrazné. Nicméně, pro toto hodnocení bude dobré vyčkat na další data o vývoji cen v české ekonomice, ať již jde o ceny výrobců či spotřebitelské ceny, a v případě HDP je rozumné vyčkat na zpřesněné a detailní údaje pro letošní druhé čtvrtletí, jež budou zveřejněny počátkem září.

 

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

  

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice