Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Čtvrtletní výsledky amerických firem překvapily


09.08.2017

Rušná výsledková sezóna a hodnocení výroků centrálních bankéřů v červenci ovlivňovaly trhy nejvíce. Zisky amerických firem meziročně vzrostly o 9 %, což je o 2,5 % nad predikcemi analytiků. Česká národní banka (ČNB) počátkem srpna zvýšila poprvé od února 2008 úrokové sazby.

Příležitosti pro další týdny:

  • Ekonomiky zemí střední a východní Evropy robustně rostou. Pomáhá jim uvolněná měnová politika i oživení západoevropských ekonomik. Přes minulý nadprůměrný růst středoevropských a východoevropských akciových trhů jsme na jejich budoucí vývoj nadále pozitivní. Jejich průměrné ocenění (např. ukazatel P/E) je nadále výrazně pod oceněním akcií západní Evropy. 

graf_zpravodaj_082017

  • Inflace v rozvíjejících se ekonomikách díky stagnaci cen ropy klesá. Tamní centrální banky tak postupně mohou snižovat vysoké úrokové sazby. Výhled cen dluhopisů s pevným kuponem v lokálních měnách je pozitivní. Investoři, kteří chtějí profitovat z tohoto trendu (např. prostřednictvím Fondu východoevropských dluhopisů), ale musí počítat se zvýšeným kolísáním měnových kurzů mezi jednotlivými měnami a eurem.

Hrozby pro další týdny:          

  • Evropská centrální banka svou měnovou politiku koncem července neměnila. Navíc zmínila potřebu pokračování uvolněných měnových podmínek a potlačené inflaci. Přesto vidíme rizika pro eurové státní dluhopisy. ECB totiž zřejmě během podzimu zahájí postupnou redukci nákupu dluhopisů.
  • Podle Mezinárodního měnového fondu je americký dolar o 10 až 20 % nadhodnocený, zatímco měnový kurz eura je v souladu s fundamenty. Kurz české koruny vůči euru bude podle ČNB v dlouhodobém horizontu dále posilovat. Korunovým investorům do dolarových aktiv (akcie, dluhopisy, komodity) doporučujeme preferovat investice se zajištěným měnových rizikem.

Ve Spojených státech už reportovala firemní výsledky za druhé čtvrtletí více než polovina společností. Meziroční růst zisků dosáhl devíti procent, což je o 2,5 % nad predikcemi analytiků. Zároveň se obnovil i růst tržeb (meziročně +5 %), který dosáhl mnohaletého maxima. Příčinou dobrých výsledků je mimo jiné oživení světové ekonomiky a pokles amerického dolaru, což pomáhá zejména tamním exportérům. Americké akcie reagovaly mírným růstem.

Cena ropa v červenci posílila o 8 % a opět se dostala na úrovně okolo 50 dolarů za barel. Příčinou růstu jsou sílící známky vyvažování nabídky s poptávkou ze strany USA prostřednictvím poklesu tamních komerčních zásob. Navíc se výrazně zpomalilo otevírání nových vrtů, což implikuje kulminaci objemu těžby v závěru roku. Prostor pro výrazný růst cen ropy však nevidíme. To by mělo udržovat inflaci na přijatelné úrovni a nenutit tak centrální banky k výraznějšímu zpřísňování měnové politiky. 

Jak si vedly akcie a dluhopisy 

Zasedání ECB a FEDu nepřinesla mnoho nového, přesto se v Evropě promítly v červenci do akcií obavy ze snížení bilance ECB. V Evropě firemní výsledky příliš neohromily a analytici již mírně snížili výhled pro letošní firemní tržby. Pokles německých a francouzských akcií stáhl dolů i hlavní evropský index (-0,4 %). Naopak USA se mohly pyšnit 1,9% růstem akcií. Výborně se vedlo rozvíjejícím se trhům (+5,5 %), ale také střední Evropě (+3,4 %), kde přírůstek hlásily všechny země.

Celkové pohyby cen vládních dluhopisů nebyly v červenci dramatické a zprávy hlavních centrálních bank byly pro trh spíše uklidňující. Ceny korunových dluhopisů mírně vzrostly - trh vyčkával na zasedání ČNB a na verdikt o úrokových sazbách, které ČNB počátkem srpna zvýšila - repo sazbu z úrovně 0,05 % na 0,25 %. ČNB se stala první centrální bankou v EU, která během současného hospodářského cyklu zvýšila úrokové sazby.

Koruna na zvýšení sazeb nijak dramaticky nereagovala, zůstává mírně nad úrovní 26 korun za euro. Právě vývoj kurzu koruny bude zřejmě alfou a omegou pro další kroky ČNB. V nové prognóze ČNB zvýšila odhad růstu HDP, zároveň ale nenaznačila spěch s dalším zvyšováním úroků.

 
Autor: Patrik Hudec, portfolio manažer Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Investiční kalkulátor

Chci si naspořit:
V časovém horizontu:
1 rok
40 let
Průměrné zhodnocení:
2 %
7 %
Potřebná měsíční
spořící částka:
0
Chci více informací