Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Makroekonomická predikce MF v červenci 2017


03.08.2017

Hlavním tahounem pozitivní revize výhledu růstu HDP je výraznější optimismus ohledně růstu spotřeby domácností, obecně se ale zvýšil optimismus i u dalších položek domácí poptávky (spotřeba vlády, v případě roku 2018 pat také výhled růstu investičních výdajů), pro letošní rok je ministerstvo optimističtější i co se týče příspěvku zahraničního obchodu k celkovému růstu české ekonomiky. Česká ekonomika se momentálně nachází v příznivé konstelaci jak co se týče hospodářského vývoje na našich hlavních exportních trzích, tak co se týče růstu domácí poptávky, tedy jak soukromé a vládní spotřeby, tak oživení investičních výdajů v české ekonomice. Zde se projevuje jak vývoj na tuzemském trhu práce, tak postupné oživení čerpání prostředků z evropských fondů.

Nijak zásadně se ale neposunul názor na inflaci: po vzedmutí průměrné inflace na úroveň 2,2 procenta v letošním roce ministerstvo pro rok 2018 očekává pokles inflace pod dvouprocentní inflační cíl ČNB. Výhled inflace pro rok 2018 byl dokonce mírně snížen, na úroveň 1,6 procenta, což je reflexí jak rychlejšího posílení koruny (vůči euru i dolaru), tak předpokladu nižších cen ropy, než jak tomu bylo v předchozí prognóze zveřejněné před třemi měsíci.

Celkově prognóza vykresluje realistický obrázek stavu v české ekonomice a jejího dalšího směřování. Samozřejmě si lze představit mírně slabší růst HDP a naopak o něco vyšší inflaci, než jakou prognóza z dílny ministerstva očekává pro příští rok, tím by se ale základní pohled na českou ekonomiku nijak zásadně nezměnil.

Aktuálně důležitou otázkou pro českou ekonomiku je, nakolik se podaří vypořádat s přehřívající se situací na tuzemském trhu práce. Jde o faktor, jenž na jedné straně může tlačit inflaci v tuzemské ekonomice dále nahoru, zároveň jde o bariéru stojící v cestě dalšímu zrychlení růstu české ekonomiky. I samotná prognóza z dílny ministerstva ukazuje, že míra nezaměstnanosti již nemá moc kam klesat, a že růst české ekonomiky bude po roce 2018 konvergovat zhruba k úrovni 2,5 procenta, což sám též považuji za dlouhodobě udržitelný růstový potenciál tuzemské ekonomiky.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice