Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v eurozóně za červenec 2017


03.08.2017

Eurozóna pro červenec hlásí meziroční inflaci beze změny na úrovni 1,3 procenta. Inflace tak zůstává výrazně pod inflačním cílem Evropské centrální banky. ECB ve své v červnu zveřejněné prognóze ostatně očekává, že celoroční průměrná inflace zůstane pod jejím cílem jak letos, tak v letech 2018 a 2019.

Inflace v eurozóně se drží na nízkých úrovních jednak díky vývoji cen energií, utlumená ale i přes mírné červnové zvýšení zůstává i jádrová inflace, a to navzdory solidnímu hospodářskému růstu, jimž ekonomika eurozóny prochází.

I červencová data o inflaci tak utvrdí ECB v jejím názoru, že hospodářská expanze se stále ještě nepromítnula do výraznější a udržitelné dynamiky inflace. V této konstelaci ECB může i nadále udržovat velmi uvolněnou měnovou politiku, respektive opouštění stávajícího režimu měnové politiky může být velmi pozvolné.

ECB udržuje uvolněné měnové podmínky skrze svůj program nákupů aktiv, přičemž tyto nákupy mají v průměru objem 60 miliard euro měsíčně. ECB bude v těchto nákupech pokračovat přinejmenším do konce letošního roku. Na zářijovém zasedání anebo během letošního podzimu se ECB musí vyjádřit k dalšímu směřování svého programu nákupů aktiv. Předpokládá se, že v roce 2018 tyto měsíční nákupy začne ECB utlumovat, postupně až na nulu, nicméně tento proces útlumu může být skutečně velmi postupný a může tak trvat poměrně dlouho. Otázka zvyšování úroků bude pro ECB relevantním tématem zřejmě až poté, co bude zcela ukončen zmíněný program nákupů aktiv.

Výhled měnové politiky v eurozóně je velmi důležitým faktorem i pro ČNB při úvahách o výhledu její vlastní měnové politiky. V tomto ohledu ale ČNB bude muset postupovat velmi opatrně, neboť příliš výrazné anebo příliš časté zvyšování jejich úroků by v situaci uvolněné měnové politiky v eurozóně mohlo vést k výraznějšímu a nežádoucímu posílení koruny vůči euru.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice