Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Španělská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla nejrychleji za téměř dva roky


31.07.2017

Španělská ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na nejvyšší úroveň za poslední téměř dva roky. Hospodářská expanze tak nejeví žádné známky zpomalení. HDP podle předběžné zprávy španělského statistického úřadu mezikvartálně vzrostlo o 0,9 % po 0,8% růstu v prvním čtvrtletí. Tento údaj je nejlepším výsledkem od roku 2015 a přesně odpovídá konsenzuálnímu odhadu ekonomů. V meziročním srovnání španělské HDP vzrostlo o 3,1 %.

Přestože ekonomové v prvním pololetí vesměs očekávali, že španělská ekonomika letos zpomalí, opak je zdá se pravdou s tím. Španělské hospodářství se i nadále vyznačuje lepší výkonností než další členové eurozóny. I to nedávno vedlo Mezinárodní měnový fond ke zvýšení odhadu růstu za celý rok 2017 z 2,6 % na 3,1 %.

Vyhlídky na pokračování španělského ekonomického oživení s pokračující rozpočtovou konsolidací přiměly ratingové agentury S&P a Fitch zlepšit výhled kreditního ratingu ze stabilního na pozitivní, k samotnému zvýšení ratingu by mohlo dojít v průběhu druhého pololetí.

Páteční údaj o španělském HDP sice zatím neposkytl detaily o jeho jednotlivých složkách, ekonomové nicméně tvrdí, že růst pravděpodobně těžil ze zrychlující spotřeby domácností, které pomohla velice solidní dynamika tvorby nových pracovních míst, dobrá exportní výkonnost a nárůst ve službách spojených s turistikou. Podle posledních statistik to totiž vypadá, že letošní rok bude co do počtu zahraničních turistů opět rekordní a to i přes obavy, že Brexit zapříčiní pokles počtu turistů z Velké Británie.

Další pozitivní zpráva pro španělskou ekonomiku přišla o den dříve, když se se podle posledních údajů ukázalo, že míra nezaměstnanosti ve druhém čtvrtletí poklesla na nejnižší úroveň za posledních osm let, konkrétně na 17,2 %.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční specialista Conseq Investment Management a. s.

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice