Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Třetina Čechů nevydrží na výnos čekat dlouho


20.09.2016

Pro úspěch v investování je jedním z klíčových ukazatelů délka investičního horizontu, tedy výdrž. Jak ale ukázal jeden z průzkumů na toto téma: třetina Čechů nemá dostatečnou vůli, aby si na výnos z investice počkala v horizontu 20 či více let. Jen 13,5 % oslovených se domnívá, že takový časový horizont je pro investice ideální, případně takovou investici už využívá. 

Vytrvalost je přitom v investování velmi důležitá a investoři za ni většinou mohou být odměněni nižší volatilitou a vyšším výnosovým potenciálem. To, že se třetině populace jeví dvacetiletý časový horizont pro investování jako příliš dlouhý, však lze do určité míry pochopit. Naše životní cíle a plány se v čase vyvíjejí, stejně jako finanční trhy, a nemusí to být vždy podle našich původních představ. Na druhou stranu se tak ochuzujeme o možnost nechat čas, aby na naši investici odvedl významný kus práce a zhodnotil ji. 

Za nejlepší životní investici více než polovina Čechů považuje vložení peněz do dětí, v těsném závěsu s investicí do vzdělání, ať už svého vlastního nebo svých potomků. Za životní investici je rovněž považována investice do bydlení a více než třetina z oslovených také uvedla investici do partnerského vztahu. „Jen“ pro 15 % respondentů se nejlepší volbou stala finanční investice s vysokým výnosem.  Investování má však velmi široký záběr a na inspiraci můžete narazit i tam, kde to na první pohled neočekáváte. Jeden příklad ze života: Philip Carret, zakladatel Pioneer Investments, rád vyprávěl příběh o nálezu mýdla značky Neutrogena v hotelové koupelně na jedné z jeho cest. Produkt se mu zalíbil natolik, že se na tuto společnost podíval blíže a nakonec pro klienty udělal velmi úspěšnou investici. 

Člověk by se zkrátka měl neustále vzdělávat - číst a učit se, sledovat a poslouchat, ať už jde o práci nebo o hru. Uznávaný americký portfolio manažer John Carey k tomu řekl: „Na zajímavou investiční myšlenku Vás mohou přivést různé postřehy třeba i při chůzi po ulici, nebo když se věnujete nějaké s investováním zjevně naprosto nesouvisející činnosti. Inspiraci můžete hledat, kdekoliv jen chcete, ale poté je třeba velmi pečlivě vyhodnotit situace, které jsou pro vás potenciálně zajímavé a rozhodnout se.“ 

Sám se při správě fondových portfolií vždy zaměřoval na firmy se silným vedením, zdravou finanční situací a dobrým obchodním plánem. Takové, které mají potenciál dlouhodobě prosperovat a poskytovat atraktivní výnosy. Individuálním investorům proto radil, aby se na své investice dívali v podobně dlouhodobém horizontu a uvědomili si, že ve světě budou vždy nějaké nepokoje a napětí, i různé ekonomické signály. 

A tuhle jeho radu mohu i dnes s klidným svědomím podepsat…

 

Zdroj: akat.cr Autor: Ing. Petr Šimčák
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!