Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průzkum PMI v eurozóně za červenec 2017


24.07.2017

Červencový průzkum PMI naznačuje zpomalení tempa růstu hospodářské aktivity v eurozóně. Nicméně, na úrovni 55,8 je celkový indikátor PMI pro eurozónu i nadále velmi vysoko a sám o sobě je konzistentní s mezičtvrtletním růstem HDP na úrovni 0,6 %.

Červencový průzkum hlásí zpomalení tempa růstu nových objednávek v ekonomice eurozóny, nicméně i v tomto případě zůstává tempo růstu na velmi solidní úrovni.

Celkově bych signály z průzkumu PMI interpretoval spíše tak, že po velmi silném růstu v letošním druhém čtvrtletí se nyní tempo hospodářského růstu v eurozóně nepatrně zmírňuje, nicméně nejde o nijak závažný či nepříznivý signál. Spíše jde o zmírnění tempa růstu směrem k udržitelnějším úrovním.

Do dalších měsíců bude zajímavé sledovat, jak se zejména do průmyslové aktivity v eurozóně promítne posílení eura, pozorované v letošním prvním pololetí. Posílení eura by nemělo být až takovým problémem pro ekonomiky typu Německa, zranitelnější ale mohou být ekonomiky jižního křídla eurozóny, jež jsou více citlivé na cenovou konkurenceschopnost svých výrobků, jež je samozřejmě výrazně ovlivňována právě vývojem kurzu eura.

PMI průzkum zároveň indikuje další zmírnění inflačních tlaků v eurozóně: jak v průmyslu, tak ve službách, a to jak na straně nákladů, tak ve smyslu zpomalení tempa růstu výstupních cen v obou sektorech. Celkově je vyznění červencového průzkumu v souladu se signály, jež vyslala ECB na své tiskové konferenci minulý týden, kde prezident Draghi naznačil, že ECB zůstane v otázce zpřísňování své měnové politiky opatrná, a že tento proces nechce nijak zbytečně uspěchat.

Z pohledu středoevropského regionu průzkum PMI naznačuje, že situace v eurozóně, tedy v naší hlavní exportní destinaci, zůstává velmi příznivá. Zároveň ale skrze tento průzkum přicházejí náznaky, že ekonomiky ve středoevropském regionu neudrží velmi silnou dynamiku mezičtvrtletního růstu HDP, jež byla napříč regionem reportována v letošním prvním čtvrtletí. I zde je ale namístě konstatovat, že nejde o nějakou dramatickou zprávu, ale spíše jen o návrat k dlouhodoběji udržitelným dynamikám hospodářského růstu.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice