Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za červenec 2017


24.07.2017

Důvěra podnikatelů v českou ekonomiku v červenci dále vzrostla, a to především díky průmyslu. Průmyslové podniky očekávají další zrychlení tempa růstu výroby. Průzkum ale zároveň potvrzuje, že na průmyslové výrobce nepříjemně dopadá nedostatek pracovníků s vhodnou kvalifikací. Nedostatek pracovní síly je pro průmyslovou výrobu již téměř stejně významnou bariérou jako vývoj poptávky.

Červencový průzkum za tuzemský průmysl zároveň v porovnání s předchozím měsícem hlásí o něco horší hodnocení celkové i zahraniční poptávky. Nicméně, při pohledu na pozitivní signály z průmyslu v eurozóně lze předpokládat, že vnější prostředí zůstane pro český průmysl i nadále příznivé. Nálada v tuzemském průmyslu se tak může ještě zlepšit i v dalších měsících.

Na jedenácti měsíčním minimum naopak klesla důvěra v případě spotřebitelů, zřejmě v souvislosti s růstem obav ze zhoršení celkové ekonomické situace pro příštích dvanáct měsíců. Nicméně, pohled jak na údaje z trhu práce, tak na vývoj celkové hospodářské aktivity naznačují, že situace v ekonomice by z pohledu tuzemských spotřebitelů měla zůstat příznivá. Očekávám proto, že se spotřebitelská důvěra v dalších měsících zlepší, a že spotřeba domácností zůstane zásadním tahounem růstu české ekonomiky i ve druhé polovině letošního roku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice