Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za červen 2017


26.06.2017

Důvěra v českou ekonomiku zůstává silná a souhrnný indikátor se v červnu téměř nezměnil, nicméně za zmínku stojí nárůst důvěry v průmyslu a naopak pokles v případě spotřebitelů. Průmysl hlásí nárůst důvěry po poklesech v předchozích šesti měsících, přičemž v samotném červnu se zvýšila očekávání růstu výroby do dalších měsíců.

Zlepšení důvěry v tuzemském průmyslu je v souladu s naším očekáváním. Překvapivou jsem naopak hodnotil dlouhou sérii poklesů v předchozích měsících, vezmeme-li v úvahu jak příznivé vnější prostředí (včetně růstu průmyslové aktivity v eurozóně), tak růst poptávky v české ekonomice. Nálada v tuzemském průmyslu se může zlepšovat i v dalších měsících.

V případě spotřebitelů se v červnu projevila vyšší nejistota ohledně výhledu nezaměstnanosti, což vzhledem ze zprávám z tuzemského trhu práce hodnotím jako překvapivé. Očekávám, že obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se v dalších měsících zklidní. Každopádně vývoj na trhu práce může momentálně dělat vrásky spíše zaměstnavatelům (nedostatek zaměstnanců, tlak na růst mezd), než spotřebitelům (tedy zaměstnancům) samotným.

Na spotřebitele také dopadají obavy z růstu inflace. Zde si ale myslím, že tyto obavy se nenaplní, a že naopak například pokles cen pohonných hmot bude na začátku prázdninové sezóny působit na náladu spotřebitelů pozitivně. Karty v české ekonomice jsou i nadále rozdány ve směru dalšího zlepšování pozice zaměstnanců na trhu práce a proto předpokládám, že se spotřebitelská důvěra v dalších měsících opět zlepší a obecně že zůstane velmi vysoko. Spotřeba domácností tak zůstane zásadním tahounem růstu české ekonomiky i ve druhé polovině letošního roku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice