Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průzkum PMI v eurozóně za červen 2017


23.06.2017

 Červnový průzkum PMI indikuje zpomalení tempa hospodářského růstu v eurozóně. Platí to jak o Německu a Francii, tak o zbytku eurozóny. Nejde ale o žádnou dramaticky negativní zprávu. Hospodářský růst v eurozóně pokračuje a po silném nástupu do jarních měsíců se nyní spíše jen vrací k udržitelnější úrovni.

O německém průmyslu pak platí, že tam aktivita jede na plné obrátky, což je dobrá zpráva pro středoevropský region včetně tuzemska.

Pro 2. čtvrtletí jako celek průzkumy PMI indikují mezičtvrtletní růst HDP eurozóny tempem 0,7 % po růstu 0,6 % v prvních třech měsících letošního roku. Pro celý rok 2017 pak očekáváme růst HDP eurozóny na úrovni 2,0 %, což by znamenalo zrychlení v porovnání s růstem 1,7 % v roce 2016.

Ekonomika eurozóny je tažena růstem spotřeby domácností, kde se projevuje postupné zlepšování situace na trhu práce. V návaznosti na růst domácí spotřeby i exportů se zároveň oživují také investiční výdaje.

Průzkum PMI zároveň indikuje zmírnění inflačních tlaků v eurozóně jak ve smyslu vývoje nákladů v průmyslu a službách, tak ve smyslu zpomalení tempa růstu výstupních cen v obou sektorech. V tomto ohledu je vyznění průzkumů PMI v souladu s názorem ECB, že se v ekonomice eurozóny stále nevytvořil přesvědčivý trend cenového růstu, jenž by byl udržitelný i v delším výhledu.

Jinými slovy, ECB dle všeho setrvá v názoru, že pro ekonomiku eurozóny bude stávající nastavení měnových podmínek na velmi uvolněné úrovni potřebné i ve druhé polovině letošního roku, což je důležitá zpráva i pro centrální bankéře ve středoevropském regionu včetně ČNB.

Ačkoliv kompozitní indikátor PMI pro eurozónu jako celek klesl v červnu na své pětiměsíční minimum, tak i nadále dává ekonomice eurozóny velmi dobré vysvědčení, co se růstu ekonomické aktivity týče. Do dalších měsíců bude nicméně zajímavé sledovat, jak se na ekonomice eurozóny projeví posílení eura pozorované v uplynulých měsících. Silnější měna může mít negativní dopad na cenovou konkurenceschopnost vůči konkurenci ze zemí vně eurozóny zejména v případě ekonomik tzv. periferie eurozóny, jež jsou vůči posílení eura zranitelnější.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

  

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice