Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Platební bilance ČR za duben 2017


13.06.2017

Běžný účet v dubnu překvapil výrazným měsíčním přebytkem (14,3 miliardy korun), když trh očekával schodek v oblasti pěti miliard korun. Lepší než očekávaný výsledek pramení jednoznačně z faktu, že odliv dividend do kapes zahraničních investorů byl výrazně nižší, než se očekávalo.

Běžný účet se tak v dubnu meziročně zlepšil bezmála o 16 miliard korun a na dvanáctiměsíční bázi nyní přebytek činí 47,4 miliardy korun. Dubnový vývoj běžného účtu platební bilance je zároveň faktorem, jenž podpořil korunu v postupném posílení v týdnech následujících poté, co ČNB počátkem dubna zrušila svůj kurzový závazek. Nicméně, dvanáctiměsíční kumulativní přebytek (zmíněných 47,4 miliardy korun) zůstává pod celoročním přebytkem za rok 2016, jenž činil 52,6 miliardy korun (1,1 % HDP). 

Za celý letošní rok očekávám přebytek běžného účtu v pásmu 0,5 až 1,0 % HDP a běžný účet platební bilance tak sám o sobě bude i nadále vyznívat spíše jen postupnému posilování české měny.

Přesto si koruna vede velmi dobře s tím, jak v posledních dnech testuje oblast pod úrovní 26,20 za euro.

Bude zajímavé sledovat, zda korunu v dalších týdnech nějak zastaví kombinace odlivu dividend do zahraničí, nepříznivé sezónní faktory spojené s obdobím letních prázdnin (slabší exporty) a také případné vybírání zisků spojených s posílením koruny na devizových trzích.

Nicméně, koruna by celkově měla posílit i v letošním druhém pololetí a z dnešního pohledu se zdá, že nejpozději na podzim bude atakovat úroveň 26 korun za euro.

Posilování koruny a s ním spojené zpřísňování měnových podmínek v české ekonomice je důležitým faktorem pro úvahy ČNB ohledně případné potřeby zvýšit měnově-politické úrokové sazby.

Vývoj koruny je sám o sobě pro ČNB dle všeho uspokojivý a nenutí ji k žádnému uspěchanému kroku, co se zvyšování úroků týče. 

Navzdory příznivému vývoji na běžném účtu platební bilance je ale třeba mít na paměti, že na devizovém trhu jsou vytvořeny obrovské pozice, jež spekuluji na posílení české měny.

Tedy, jakkoliv se vývoj kurzu koruny od konce kurzového závazku zatím obešel bez výraznějších výkyvů, což je pro českou ekonomiku velmi vítané, tak právě zmíněné nastavení pozic hráčů na devizových trzích může korunu v budoucnu ještě rozkolísat.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice