Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průměrná mzda v ekonomice za 1Q 2017


05.06.2017

Česká ekonomika zaznamenala v prvním čtvrtletí letošního roku velmi silný nárůst objemu mezd: meziročně o 7,2 %. Silný růst objemu mezd byl dán kombinací růstu průměrné mzdy v ekonomice (meziročně o 5,3 %) a počtu zaměstnanců (meziročně o 1,7 %).

Růst průměrné mzdy o 5,3 % znamená nejsilnější meziroční růst od závěrečného čtvrtletí roku 2008. Silný růst mezd a platů v české ekonomice není nijak překvapivé zjištění. Růst je tažen jednak přetlakem na trhu práce, kdy se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem pracovní síly, což je tlačí k rychlejšímu zvyšování mezd. Svou roli samozřejmě hraje také zvyšování platů ve veřejném sektoru a v neposlední řadě zde také zvýšení minimální mzdy v české ekonomice od ledna letošního roku (z 9 900 Kč na 11 000 Kč  měsíčně).

V prvním čtvrtletí letošního roku se pak v růstu výdělků mohly pozitivně projevit i kalendářní faktory: první čtvrtletí letošního roku mělo v porovnání s prvním čtvrtletím roku 2016 o tři pracovní dny více. 

Růst průměrné mzdy o 5,3 % procenta, tak jak byl za letošní první čtvrtletí vykázán, může pro letošní rok představovat rekordní tempo. V reálném vyjádření, tedy po odečtení vlivu inflace, průměrná reálná mzda rostla o 2,8 %, což je méně, než v předchozích čtvrtletích, nicméně domácnostem to na chuti utrácet nijak neubralo. 

Uvedený růst průměrné mzdy byl zároveň o půl procentního bodu nad odhadem ČNB a na miskách argumentů o výhledu měnové politiky jde tak o argument ve prospěch zpřísnění měnové politiky. Tento je ale momentálně neutralizován nižší než předpokládanou inflací a posilováním koruny.

Za celý rok 2017 očekávám růst průměrné nominální mzdy v oblasti 5 % anebo jen mírně nad touto úrovní. Každopádně lze ale konstatovat, že jak situace na trhu práce, tak kroky vlády ve směru vývoje platů ve veřejném sektoru a zvyšování minimální mzdy vedou k tomu, že průměrná mzda v české ekonomice roste svižným tempem, jež se v prvním čtvrtletí zvýšilo na několikaleté maximum. Růst průměrné mzdy, doprovázený růstem zaměstnanosti, se projevuje v silném růstu spotřeby domácností, jež je jedním z hlavních tahounů růstu české ekonomiky jako celku a zůstane tomu tak po celý letošní rok.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice