Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii za duben 2017


01.06.2017

Evropský trh práce hlásí za letošní duben další pokles nezaměstnanosti. Pokles či alespoň stabilizace míry nezaměstnanosti se týká drtivé většiny ekonomik EU, pro něž jsou data za duben k dispozici. Evropská unie jako celek hlásí pokles míry nezaměstnanosti ze 7,9 na 7,8 %, což je nejnižší úroveň od prosince 2008. Eurozóna pak za letošní duben hlásí pokles míry nezaměstnanosti z 9,4 na 9,3 %: nejníže od března 2009.

Tento vývoj je reflexí hospodářského růstu, jímž Evropa prochází již řadu čtvrtletí, a jenž vede k rostoucí poptávce zaměstnavatelů po pracovní síle. Nezaměstnanost tak klesá a mzdy se v této konstelaci mohou vydat k rychlejšímu růstu. Česká republika si pak i nadále udržuje prvenství ve smyslu nejnižší míry nezaměstnanosti ze všech zemí Evropské unie. Dle metodiky Eurostatu zůstala míra nezaměstnanosti v dubnu meziměsíčně beze změny na úrovni 3,2 %.

Nízká a dále klesající nezaměstnanost je fenoménem, jenž lze vedle české ekonomiky pozorovat i v dalších zemích středoevropského regionu. Firmy se v rostoucí míře potýkají s nedostatkem potřebné pracovní síly. Tato situace otevírá prostor pro rychlejší růst mezd, zároveň ale začíná vytvářet bariéru pro další zrychlení hospodářského růstu.

Co se týče samotné eurozóny, tam jsou mzdové tlaky dosud relativně umírněné, respektive nejsou dostatečně silné k tomu, aby vedly ECB k úvahám o brzkém zpřísnění měnové politiky. Eurozóna tak momentálně vychutnává kombinaci zlepšující se situace na trhu práce (klesající nezaměstnanost) a stále relativně omezených inflačních tlaků. ECB tak po zbytek letošního roku může držet svou měnovou politiku beze změny, což v praxi znamená udržování velmi uvolněných měnových podmínek v ekonomice eurozóny.

 

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice