Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Hospodaření státního rozpočtu ČR za květen 2017


01.06.2017

Státní rozpočet hospodařil v květnu s měsíčním schodkem 25 miliard korun, což je značně horší výsledek, než ve stejném měsíci loňského roku (v květnu 2016 činil měsíční schodek 8,1 miliardy korun). Toto zhoršení měsíčního salda v porovnání s květnem loňského roku plyne zejména z výrazně nižšího čerpání prostředků z evropských fondů.

Saldo za prvních pět měsíců letošního roku pak vykazuje rozpočtových schodek 18,7 miliardy korun, což je o více než 41 miliard korun horší výsledek, než za prvních pět měsíců roku 2016 (tehdy byl rozpočet v přebytku na úrovni 22,4 miliardy korun). Hlavním tahounem tohoto zhoršení je opět pokles příjmů z evropských fondů. Na výdajové straně rozpočtu se pak prohloubil meziroční pokles kapitálových výdajů.

Rozpočtová data tedy i nadále podporují domněnku, že oživení kapitálových výdajů, spolufinancované prostředky z EU, se zatím nedostavilo, a že jeho oživení bude letos jen pozvolné.

Investiční výdaje jsou tak letos zatím dle všeho spíše brzdou růstu české ekonomiky, vliv tohoto faktoru je ale naštěstí více než vykompenzován příznivým vývojem na straně spotřeby domácností a exportů.

Nicméně, vývoj čerpání prostředku z EU a vývoj kapitálových výdajů jsou beze sporu tou částí státního rozpočtu (a české ekonomiky obecně), jež letos uspokojivý obrázek zatím nepřináší.

Loňský rozpočtový přebytek (bezmála 62 miliardy korun) letos zdaleka zopakován nebude, což ale není ani cílem: vláda pro letošek pracuje s předpokladem schodku na úrovni 60 miliard korun, konečný výsledek by ale mohl být o něco příznivější.

Ve výhledu pro celý rok 2017 i nadále pracuji s předpokladem rozpočtového schodku na úrovni 40 miliardy korun.

 

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice