Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průzkum PMI ve zpracovatelském průmyslu za květen 2017


01.06.2017

Průzkum PMI pro květen signalizuje zpomalení tempa růstu aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu. Na úrovni 56,4 je indikátor PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl nejnižší za uplynulé čtyři měsíce, přičemž roli zde sehrál pomalejší růst nových objednávek.

Situace v tuzemském průmyslu je nicméně i nadále velmi dobrá a indikátor PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl zůstává z historického pohledu velmi vysoko Dobře si i přes zmíněné zpomalení růstu vedou také průmyslové objednávky: český zpracovatelský průmysl těží jak z růstu domácí poptávky, tak z růstu exportních objednávek, přičemž zmiňováno je v tomto ohledu Německo.

Zajímavý je pohled na vývoj cen ve zpracovatelském průmyslu. Dle průzkumu PMI je růst cen vstupů nejslabší od letošního ledna, v případě výstupních cen pak došlo ke zpomalení tempa růstu třetí měsíc v řadě.

Růst cen výstupů ale zůstává poměrně silný. Projevuje se zde předchozí růst cen materiálů a také rostoucí mzdové náklady, jež jsou tuzemští průmysloví výrobci již nuceni přenést do svých výstupních cen a tedy na své odběratele.

Průzkum nijak nekomentuje dopad ukončení kurzového závazku ČNB a následného posílení koruny na sentiment a aktivitu v tuzemském průmyslu. Z toho lze usoudit, že tento dopad zatím není nijak výrazný, což by nebylo až tak překvapivé zjištění. Koruna ostatně zatím nijak zásadně neposílila.

Pokles indikátoru PMI a tedy zpomalení tempa růstu aktivity ve zpracovatelském průmyslu hlásí také Polsko. Na své historické maximum (62,1) naopak vyskočil indikátor PMI v Maďarsku, které hlásí zrychlení tempa průmyslové výroby, tak objednávek. Celkově lze konstatovat, že průmysl ve středoevropském regionu profituje jak z růstu domácí poptávky, tak z příznivého vývoje na hlavních exportních trzích, v prvé řadě v eurozóně. Dochází ke zmírnění inflačních tlaků, což vzhledem k aktuálnímu vývoji cen komodit není překvapivé. Inflace tak zřejmě prošla svou letošní hlavní růstovou vlnou již v prvních měsících letošního roku. Firmy zároveň zápasí s nedostatkem pracovní síly, což odpovídá zprávám, jež přicházejí z trhu práce napříč regionem.

 

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice