Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců PPI v ČR za duben 2017


18.05.2017

 Ceny zemědělských i průmyslových výrobců v tuzemské ekonomice v dubnu zrychlily svůj meziroční růst. V případě průmyslových výrobců jde o překvapení: předpokládalo se, že ceny komodit povedou ke zklidnění meziročního růstu cen, nicméně akcelerace cenového růstu je hlášena jak z potravinářského průmyslu, tak u obecných kovů a kovodělných výrobků a za zmínku stojí také rychlejší růst cen ve výrobě strojů a zařízení.

V případě zemědělských výrobců se zrychlení cenového růstu předpokládalo, nicméně vykázané zrychlení je výraznější, než se čekalo. Růst těchto cen se každopádně zdá být nad prognózou ČNB.

I nadále si myslím, že v průběhu druhého čtvrtletí některé cenové tlaky opadnou, zejména v případě cen ropy a možná i některých dalších komodit.

Silná poptávka a růst mezd budou naproti tomu působit ve prospěch dalšího růstu cen výrobců, a to i u sofistikovanějších výrobků. Tendence ke zrychlení cenového růstu je patrná u strojů a zařízení, zatímco v případě dopravních prostředků ještě stále pokračuje mírný meziroční pokles výrobních cen.

Pomyslným černým koněm pak zůstávají ceny v zemědělství a v návaznosti pak ceny v potravinářském průmyslu. Na vývoj v uplynulých měsících měly výrazný dopad výkyvy v počasí, jež přispěly k růstu výrobních cen v těchto oborech.

Celkově lze zopakovat konstatování, že ceny výrobců celkově zapadají do obrázku nárůstu jádrové inflace v české ekonomice. Jakkoliv se vliv cen komodit (minerální paliva, ropa) může v dalších měsících zmírnit, tak silná poptávka a tlaky na růst mezd budou tlačit ceny tuzemských výrobců k růstu i nadále.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice