Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Macronovo vítězství představuje pro francouzskou politiku zásadní změnu


17.05.2017

Nezávislý centrista Emmanuel Macron v nedělním druhém kole francouzských prezidentských voleb porazil pravicovou nacionalistku Marine Le Penovou přesvědčivě se ziskem 66 % hlasů. Očekáváme, že se nyní pozornost investorů přesune na volby do francouzského parlamentu, jež se budou konat v červnu. Tyto volby budou klíčové pro určení Macronovy schopnosti implementovat svůj ekonomický program, který zahrnuje reformy pracovního trhu, které by francouzským podnikatelům usnadnily najímat a propouštět pracovníky. I díky tomuto volebnímu výsledku držím pozitivní výhled na evropské akcie a vidím potenciál pro obnovení přílivu globálního kapitálu do Evropy s tím, jak evropská ekonomika pokračuje ve velice slušném růstu. Tento trend potvrzují také indexy nákupních manažerů, jež indikují nejsilnější úroveň ekonomické aktivity za posledních šest let.

Macron nyní zformuje přechodnou vládu na krátké období, než francouzský parlament v červenci zasedne v novém složení po červnových volbách. Neočekává se, že by tato vláda bude činila významná politická rozhodnutí, nicméně nově jmenovaní ministři budou odrážet Macronovu schopnost přilákat významné osobnosti z obou hlavních politických stran, aby dal dohromady širokou většinu. Macron bude muset vybrat kompromisního premiéra a dát dohromady schůdnou většinu s podporou členů dvou hlavních francouzských politických stran. To by přitom mohlo vést k určitému rozředění jeho reformních plánů.

Na druhou stranu Macronovo přesvědčivé vítězství ovšem také znamená, že vidím rovněž určitou pravděpodobnost, že hnutí En Marche! a jeho formální spojenci získají v parlamentních volbách jasnou většinu, což by mu umožnilo vybrat premiéra a celou vládu přesně podle svých představ. Pokud by k tomu došlo, poměrně snadno by mohly být schváleny protržní reformy, což by finanční trhy určitě ocenily.

Macronovo vítězství představuje pro francouzskou politiku zásadní změnu. Není členem žádné mainstreamové politické strany z levého či pravého spektra, jež Francii dominovaly od té doby, co Charles de Gaulle před téměř 60 let zformoval Pátou republiku. Macron, 39-letý bývalý investiční bankéř, se veze na platformě „změny“, jež podporuje protržní reformy a hlubší evropskou integraci. Zavázal se splnit 3% limit na rozpočtový deficit, zkombinovat výdajové škrty s cílenými investicemi a uvolnit pracovní trh.

Co se týče krátkodobé reakce finančních trhů, evropské akcie měřeno indexem STOXX Europe 600 v pondělí nepatrně oslabily o 0,1 %, zatímco index francouzských akcií CAC 40 oslabil dokonce o 0,9 %. Pravděpodobně se jednalo o krátkodobé vybírání zisků, když volby podle očekávání vyhrál kandidát, jemuž finanční trhy celou dobu fandily.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční specialista Conseq Investment Management a. s.

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice