Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za duben 2017


10.05.2017

 Inflace v dubnu zamířila dolů výrazněji, než co čekaly trhy i ČNB. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace nejnižší od loňského prosince a nachází se tak přesně na úrovni inflačního cíle ČNB. Tahounem zpomalení meziročního růstu cenové hladiny byly ceny pohonných hmot a potravin. Jádrová inflace zřejmě naopak dále vzrostla z březnové úrovně 2,2 %.

Struktura inflace, tedy náznaky zrychlení růstu cen jádrových položek, zřejmě povede k tomu, že ČNB nebude vnímat pokles celkové inflace jako nějaký nepříznivý signál, co se inflačních tlaků týče. Možnost zvýšení úroků ve druhé polovině letošního roku tak zůstane pro bankovní radu ČNB relevantním tématem, zejména pokud koruna neposílí ze stávajících úrovní. Dubnová inflace ale zároveň podporuje náš názor, že celková inflace v české ekonomice již letos dosáhla svého vrcholu na březnové úrovni 2,6 %. V dalších měsících inflace sice asi opět vzroste mírně nad 2 %, v závěru letošního roku bych ji ale očekával mírně pod úrovní dvouprocentního cíle centrální banky.

Celková inflace v dubnu klesla z 2,6 na 2,0 %. ČNB očekávala zpomalení meziročního růstu cenové hladiny na 2,2 %. Uvedený pokles inflace byl tažen zpomalením růstu cen potravin a pohonných hmot, zatímco jádrová inflace zřejmě mírně vzrostla z březnové úrovně 2,2 %. Právě vzhledem ke struktuře cenového vývoje asi ČNB nebude přisuzovat dubnovému poklesu celkové inflace až tak zásadní váhu. Vývoj je nicméně v souladu s mým názorem, že celková meziroční inflace má v případě české ekonomiky již letos vrchol za sebou: ten byl dosažen v březnu na úrovni 2,6 %. Ve zbytku druhého čtvrtletí inflace zřejmě opět vroste nad 2 %, letošní rok by ale mohla ukončit pod touto úrovní i díky vlivu cen potravin a oslabování statistického dopadu první vlny EET do meziročního růstu cen ve veřejném stravování a ubytování. Celoroční průměrnou inflaci bych letos očekával zhruba na úrovni 2,1 či 2,2 % poté, co v roce 2016 činila průměrná inflace 0,7 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

  

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice