Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Devizové intervence ČNB za březen 2017


09.05.2017

Oficiální data ČNB potvrzují, že v březnu, tedy v předvečer konce kurzového závazku, realizovala ČNB na devizovém trhu rekordní objem intervencí (19,26 miliardy euro).

Situace na devizovém trhu byla v zásadě po celé letošní první čtvrtletí hektická s tím, jak se trhy chystaly na konec kurzového závazku, jenž mohl přijít kdykoliv po 31. březnu. V březnu situace na trhu gradovala: jestliže od spuštění intervenčního režimu v listopadu 2013 do konce letošního března realizovala ČNB intervence v celkovém objemu 75,2 miliardy euro, tak nákupy za samotný březen představují téměř 26 % tohoto celkového objemu. Za celé první čtvrtletí letošního roku pak ČNB skrze devizové intervence nakoupila celkem 41,9 miliardy euro.

Vysoké objemy devizových intervencích realizované v posledních měsících ukazují, že hráči na devizovém trhu jsou korunami zahlceni a jejich předchozí sázky na posílení koruny po konci kurzového závazku se proto zatím nijak viditelně nerealizují.

Trh je korunou zahlcen, což české měně brání v posílení výrazněji pod úroveň 27 korun za euro, jakkoliv by fundament české ekonomiky sám o sobě pro silnější korunu hovořil.

ČNB nicméně 6. dubna ukončila kurzový závazek s tím, aby koruně otevřela dveře k posílení a tím i k potřebnému zpřísnění měnových podmínek v české ekonomice.

Koruna ale v uplynulých týdnech držela většinu času pásmo 26,60 až 27,00 za euro a nijak zvlášť tedy neposílila.

Pokud by koruna nebyla schopna dále posílit ani v následujících měsících, může se koncem letošního roku pro ČNB stát relevantním tématem otázka zvýšení jejich měnově-politických úrokových sazeb.

Vyšší úroky ČNB by jednak samy o sobě vedly ke zpřísnění měnových podmínek v české ekonomice, doprovodným efektem vyšších úroků by pak velmi pravděpodobně bylo i posílení kurzu samotné koruny vůči euru.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice