Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Zahraniční obchod v ČR za březen 2017


09.05.2017

Zahraniční obchod vykázal v březnu velmi solidní růst obratu, tedy jak vývozů, tak dovozů. Meziroční růst zahraničněobchodního obratu byl samozřejmě podpořen vyšším počtem pracovních dní, nicméně zdravý růst ukazují i očištěné údaje. Tento růst je v případě malé otevřené ekonomiky vnímán jako signál celkové hospodářské aktivity a v tomto směru jde tedy o příznivou zprávu.

Čeští exportéři profitují z příznivého hospodářského vývoje v globální ekonomice obecně a v našem bezprostředním okolí obzvlášť. Příznivý vliv rostoucí poptávky, jež přichází z ostatních evropských ekonomik, naznačují i průzkumy v tuzemském zpracovatelském průmyslu (průzkum PMI).

Zahraniční obchod již tradičně generuje výrazný přebytek obchodního salda: hlavním tahouny jsou stroje, zařízení a dopravní prostředky. Naopak, meziroční nárůst cen ropy má za následek meziroční prohloubení deficitu obchodu s minerálními palivy. Za celé první čtvrtletí činil celkový obchodní přebytek 63,1 miliardy korun, což je mírně více (o 1,3 miliardy korun) než ve stejném období loňského roku.

Negativní vliv vyšších cen ropy by se měl ze statistického pohledu postupně vyčerpat, exportéři by naopak i nadále měli těžit z dobrého tempa růstu hospodářské aktivity v eurozóně. Reakce koruny na ukončení kurzového závazku ČNB je navíc zatím minimální, čili ani kurzový faktor by tuzemským exportérům momentálně neměl činit žádné komplikace.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice