Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Macronovo vítězství je přínosem pro evropská riziková aktiva


09.05.2017

Jaký je váš názor na výsledky francouzských prezidentských voleb?

Stejně jako v prvním kole voleb se indikátory z předvolebních průzkumů ukázaly jako spolehlivé, a Macron tak vyhrál s relativně velkým náskokem. Výsledek je pro trhy příznivý, protože zmizel strach z toho, že jednu z předních evropských zemí bude řídit euroskeptický prezident. Macron je centristický a umírněný reformátor, a proto se zdá, že jeho povolební kroky se budou týkat reformování ekonomiky na straně nabídky a sociálních záruk. Je ale třeba mít na paměti, že není přímým spolupracovníkem dvou tradičních politických stran Francie, a že bude muset tvrdě pracovat na přesvědčení skeptiků (těch, kteří hlasovali pro Le Penovou a těch kteří se zdrželi hlasování). Otázka takzvaných "neslyšených hlasů" nezmizí a v případě špatně řízené správy by mohla znovu získat živnou půdu.

Co očekáváte od parlamentních voleb v červnu? Je stabilní většina dosažitelná? Pokud ne, co by znamenalo řešení tzv. "soužití"?

Pozornost se nyní přesune na červnové volby do francouzského Národního shromáždění. Političtí odborníci naznačují, že pro politickou stranu, která zvítězila v prezidentských volbách, existuje obvykle 5 - 10% bonus, ale v tomto případě to může být jinak, protože nový prezident nezastupuje ani jednu z tradičních stran. Macron profitoval z prázdnoty, kterou zanechali socialisté, a jeho strana En Marche! by mohla dokončit převzetí francouzského parlamentu: počáteční průzkumy naznačují, že En Marche! může v červnových volbách získat něco mezi 249 – 286 místy z 535 v kontinentální Francii a tím kanibalizovat socialistickou stranu (která pravděpodobně klesne z 280 na 28 - 43). Pokud En Marche! nezíská dostatečný počet míst, většina by měla být postavena na Macronově volebním programu.

Jak byste popsal "světovou vizi" nového prezidenta? Jaká bude jeho hospodářská a evropská politika? Jaké jsou jeho priority?

Macron byl vždy čitelný a detailně popisoval svoji budoucí agendu. Pokud jde o hospodářskou politiku, navrhuje některá snížení výdajů, aby financoval škrty v oblasti daně z příjmů právnických osob a daňové zatížení pracovní síly (což by zvýšilo zaměstnanost) a chce podpořit jednání na úrovni firem o řadě otázek, včetně například pružnější pracovní doby. Proto je na místě označovat tyto reformy jako prorůstové, ekonomicky na straně nabídky. Pokud jde o Evropu, výslovně se ohradil proti euroskepticismu své soupeřky, naznačil potřebu vytvořit rozpočet a post ministra financí pro celou eurozónu, majícím možnost využít peníze pro proticyklickou fiskální politiku, podporu zaměstnanosti a pro společné projekty.

Jaká jsou hlavní rizika v Evropě po odvrácení hrozby euroskeptického prezidenta ve Francii?

Podle našeho názoru jsou po nizozemských a francouzských volbách ty největší hrozby letošního volebního kalendáře již za námi. Popularita AfD (Alternativa pro Německo) se zřetelně snižuje, takže jediné volební riziko se týká Itálie, jejíž volby se pravděpodobně uskuteční na jaře příštího roku. V současnosti v Evropě probíhají dva procesy, které by mohly ovlivnit výsledky voleb (a které by mohly získat na síle po německých volbách); postoj k Brexitu a návrhy na obnovení a posílení evropské integrace. Nedávné spekulace z tisku naznačují, že kancléřka Merkelová připravuje trvalou koordinaci s Francií ve dvou otázkách: bezpečnost a hospodářství. Taková iniciativa by také mohla podpořit posílení hospodářského cyklu.

Jaké jsou pravděpodobné důsledky vítězství Macrona na finančních trzích?

Vzhledem k tomu, že obavy z politických nepokojů se v krátkodobém horizontu uklidnily, věříme, že reflační obchody se opět stanou středem pozornosti, přičemž se znovu zaměří na ekonomické fundamenty. Makroekonomická data jsou v souladu se scénářem silnějšího a rozsáhlejšího růstu v Evropě. Na pozadí silnější ekonomické aktivity se odráží i zlepšující se korporátní výsledky napříč sektory. Navzdory nedávným zvýšením inflace zůstává dynamika cen relativně mírná. Očekáváme, že tyto omezené inflační tlaky zůstanou konzistentní a expanze v měnové politice z ECB přetrvá i v příštích několika měsících.

Naše upřednostňování rizikových aktiv je i nadále podporováno makroekonomickými a korporátními fundamenty, zejména pro akciové trhy, u nichž nejsou ocenění příliš vysoká (zejména v Evropě) a potenciál růstu výnosů nebyl plně realizován. V případě dluhopisů se domníváme, že by investoři měli zůstat defenzivní ohledně délky splatnosti. Zatímco politická rizika se snížila, začaly sílit spekulace ohledně postupného utlumení monetární politiky a výnosy na vládních dluhopisech v Evropě by mohly začít stoupat ze současných nízkých úrovní. Jsme svědky sbližování spreadů, stejně jako u francouzského vládního dluhopisu proti německému bundu.

Na evropském trhu firemních dluhopisů jsme daleko opatrnější než na začátku roku, kdy ocenění byla nižší a aktuálně zde nevidíme velký prostor pro ochranu investorů před zvýšením úrokových sazeb. Očekáváme, že inflační křivky se stanou strmějšími.

Pro nadcházející měsíce se domníváme, že politické riziko ustoupilo, ale nezmizelo. Volební cyklus v Evropě - včetně politického vývoje v Itálii, který představuje potenciální zdroj nestability - naznačuje, že investoři by měli i nadále zajišťovat svoje investice, aby tak chránili svá aktiva před poklesem trhu.

 

Autor: Pioneer Investments

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice