Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Hospodaření státního rozpočtu ČR za duben 2017


04.05.2017

Státní rozpočet hospodařil letos v dubnu s měsíčním přebytkem 1,6 miliardy korun, což je lepší výsledek, než ve stejném měsíci loňského roku (v dubnu 2016 činil měsíční schodek 13,1 miliardy korun). Příznivý vývoj v samotném dubnu je dán kombinací meziročního nárůstu rozpočtových příjmů, zatímco rozpočtové výdaje ve srovnání se stejným měsícem loňského roku klesly. Na straně příjmů se letos v dubnu zlepšily příjmy daňové i nedaňové, včetně příjmů z rozpočtu Evropské unie. Na straně výdajů v dubnu vzrostly běžné výdaje, zároveň ale došlo k prohloubení meziročního poklesu kapitálových výdajů.

Jinými slovy: data o vývoji státního rozpočtu i nadále podporují domněnku, že oživení kapitálových výdajů, spolufinancované prostředky z EU, se zatím nedostavilo, a že jeho oživení bude letos jen pozvolné.

Z tohoto důvodu i nadále předpokládám, že za celý rok 2017 může dojít k dalšímu zpomalení tempa růstu HDP České republiky, do oblasti 2 %, jakkoliv by koncem roku již mělo být patrné viditelné oživení dynamiky růstu české ekonomiky.

Na příjmové stránce měl na celkové hospodaření státního rozpočtu v samotném dubnu pozitivní dopad především vyšší výběr DPH a vyšší inkaso pojistného na sociální zabezpečení. Zde se projevuje jednak růst mezd, platů a zaměstnanosti (inkaso na sociální zabezpečení), v případě vyššího výběru DPH se projevuje jak růst spotřeby, tak vyšší efektivita výběru této daně. V samotném dubnu pak rozpočtu pomohl také převod z privatizačního účtu v objemu 5,8 miliardy korun.

Na výdajové straně je pak patrná přetrvávající absence oživení kapitálových výdajů, spolufinancovaných z EU, což dle mého názoru může být faktor, jenž v konečném součtu letos povede ve srovnání s rokem 2016 ke zpomalení celoročního růstu HDP České republiky. Konkrétně očekávám zpomalení růstu HDP z loňských 2,3 % na 2,0 % v roce letošním.

Co se týče pravděpodobného hospodaření státního rozpočtu za celý letošní rok, tak i nadále je předčasné činit na základě stávajících výsledků nějaké dalekosáhlé závěry. Nicméně, loňský celoroční výsledek, totiž rozpočtový přebytek na úrovni bezmála 62 miliard korun, letos dle všeho zopakován nebude a vláda ani takový cíl nemá. Na druhou stranu ale je dosažitelné, aby rozpočet skončil s lepším saldem, než je schodek 60 miliard korun schválený pro letošní rok. Osobně i nadále pracuji s předpokladem celoročního schodku na úrovni 40 miliard korun.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice