Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průzkum PMI ve zpracovatelském průmyslu za duben 2017


03.05.2017

Průzkum PMI hlásí, že situace v tuzemském zpracovatelském průmyslu zůstává velmi dobrá, čemuž mimo jiné napomáhá silný růst exportních objednávek. Celkový PMI indikátor si v případě tuzemského zpracovatelského průmyslu udržel březnovou úroveň (57,5), jež je zároveň nejvyšší v celém středoevropském regionu. Tyto pozitivní signály jsou zároveň v souladu s tvrdými daty o vývoji objednávek a výroby v českém průmyslu. Zajímavé zjištění zároveň je, že se mírně snižuje tlak na růst výstupních cen, což platí jak o tuzemském průmyslu, tak například o Polsku a eurozóně jako celku.

V případě dubnového průzkumu PMI je ještě příliš brzy na to, aby se na sentimentu výrobců v české ekonomice nějak viditelně projevilo ukončení kurzového závazku, k němuž ČNB přistoupila právě počátkem dubna. Dopady tohoto kroku ale asi zatím nadále nebudou viditelné, neboť koruna zůstává po ukončení závazku poměrně stabilní a pro tuzemské výrobce a exportéry by tak její chování nemělo představovat problém.

Tuzemský průmysl pak profituje jak z oživení domácí poptávky, tak z růstu exportních objednávek: zmiňována je v tomto ohledu poptávka v Evropě jako celku a také exportní objednávky, jež tuzemským výrobcům plynou z USA.

Coby zajímavou část dubnového průzkumu PMI vnímám náznaky zmírňujících se tlaků na růst cen průmyslových výrobců, což platí jak o průzkumu v tuzemském průmyslu, tak například o sousedním Polsku a také o PMI průzkumu za eurozónu. Tlak na růst cen zde samozřejmě i nadále je, nicméně dále neakceleruje, což je dle mého názoru dobrou zprávou, co se výhledu inflace pro několik následujících čtvrtletí týče. Pro ČNB by to měl být argument pro udržování jejich úrokových sazeb na stávající nízké úrovni, nicméně více se o názoru ČNB na vývoj cenových tlaků a na celkovou situaci v české ekonomice dozvíme tento čtvrtek po zasedání bankovní rady.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice