Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii za březen 2017


03.05.2017

Data z evropského trhu práce hlásí pokračující pokles míry nezaměstnanosti v Evropské unii jako celku a taktéž v eurozóně. Evropská unie jako celek hlásí za březen pokles míry nezaměstnanosti z 8,1 na 8,0 %, což je nejnižší úroveň od ledna roku 2009. V případě eurozóny zůstala v březnu míra nezaměstnanosti stabilní na úrovni 9,5%, což je zároveň nejnižší úroveň od dubna 2009. Příznivý vývoj na trhu práce je spojen s růstem spotřeby domácností, což je momentálně hlavní tahoun hospodářského růstu u většiny evropských ekonomik.

Dle porovnání míry nezaměstnanosti napříč Evropskou unií je pak Česká republika na samém okraji, neboť míra nezaměstnanosti je zde v rámci celé EU nejnižší. Dle metodiky Eurostatu činila v tuzemské ekonomice v březnu míra nezaměstnanosti 3,2 %.

Nízká nezaměstnanost sebou zároveň z pohledu zaměstnavatelů přináší nedostatečnou nabídku pracovní síly a situace na trhu práce tak v některých ekonomikách začíná být napjatá: platí to jak o české ekonomice, tak o dalších zemích středoevropského regionu, jako jsou Maďarsko či Polsko. Tato napjatá situace na trhu práce ve středoevropském regionu vede k tlaku směrem k rychlejšímu růstu mezd, což je dobrá zpráva pro zaměstnance a obecně pro růst spotřeby domácností. Nedostatek vhodné a potřebné pracovní síly se ale v těchto ekonomikách zároveň stává bariérou hospodářského růstu a vývoj na trhu práce zůstane v našem regionu z tohoto pohledu klíčovým tématem po celý letošní rok. Případná další akcelerace mzdového růstu by se pak stala důležitým faktorem i pro uvažování regionálních centrálních bank při diskusi o nastavení jejich měnové politiky, tedy při úvahách o případné potřebě zpřísnění měnových podmínek skrze posuny měnově-politických nástrojů.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice