Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za duben 2017


25.04.2017

 Důvěra v českou ekonomiku se zlepšila, ovšem signály z průzkumu jsou smíšené, když průmysl hlásí zhoršení důvěry pátý měsíc v řadě. Celková důvěra je v tuzemské ekonomice v dubnu po dvou měsících poklesu lepší, nicméně zůstává pod úrovněmi pozorovanými v závěru loňského roku. Tahounem je vyšší důvěra na straně podnikatelů, zatímco spotřebitelská důvěra se mírně zhoršila.

Na straně podnikatelů vnímám coby překvapivý pokračující pokles důvěry v průmyslu. Ta klesá již pátý měsíc v řadě. Předpokládám, že pozitivní zprávy z průmyslu v eurozóně se v dalších měsících budou kladně projevovat také v tuzemském průmyslu. Spotřebitelská důvěra zůstává navzdory mírnému poklesu velmi vysoko a situace na trhu práce naznačuje, že se nálada mezi spotřebiteli bude udržovat na vysokých úrovních i nadále. Zajímavé ale bude sledovat, nakolik se na důvěře spotřebitelů projeví vyšší inflace, která bude ukrajovat z jejich reálných příjmů větší díl, než na co byli spotřebitelé v uplynulých třech letech zvyklí.

V případě průmyslu klesla celková důvěra, ačkoliv se snížil stav zásob a zlepšilo se hodnocení celkové poptávky. Nicméně, třetí měsíc v řadě se zhoršilo očekávání ohledně výroby pro příští tři měsíce a firmy znepokojuje nedostatek zaměstnanců, zejména těch kvalifikovaných. Pokračující pokles důvěry v tuzemském průmyslu vnímám jako překvapivý. Očekávám, že jak příznivé vnější prostředí, tak síla poptávky v české ekonomice povedou k tomu, že se nálada v tuzemském průmyslu v příštích měsících začne obracet pozitivním směrem.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

  

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice