Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Klíčové poznatky z prvního kola


25.04.2017

Na otázky k tématu odpovídali Andrea Brasili a Monica Defend z Global Asset Allocation Research.

Jaký je váš názor na výsledky prvního kola prezidentských voleb ve Francii?

Bylo to naprosto bezprecedentní první kolo se čtyřmi uchazeči s výsledky odpovídajícími  předvolebním průzkumům a pouze jeden z nich (neřadil se mezi ty nejsilnější) patřil k jedné z tradičních stran. Tato nepředvídatelnost zvýšila strach a obavy na trhu. Na druhé kolo mezi Macronem a Le Penovou se však voliči mohou dívat jako tradiční souboj pravice a levice, aniž by se řešila politická příslušnost. Vytvořením takového dělení by totiž souboj mohl dostat daleko větší rozměr než při jiném složení druhého kola. Riziko, že Francie bude mít prezidenta, kterého nebude mít ráda většina voličů, je poměrně nízké.

Jaké výsledky nyní očekáváte pro druhé kolo?

V současné době si investoři mohou oddechnout, že výsledek hlasování byl v souladu s očekáváním (i když prvek nejistoty pravděpodobně zůstane po následující dva týdny před konečným hlasováním): Emmanuel Macron (23,86%) a Marine Le Penová (21,43%) vyhráli první kolo prezidentských voleb; Macron již pro druhé kolo získal podporu Fillona (gaullistický kandidát, který získal 19,94% hlasů) i Hamona (socialistický kandidát, který dostal pouze 6,35% hlasů). Melenchon (19,62%) řekl, že nepodpoří ani jednoho z kandidátů. Nicméně formace tzv. Republikánské fronty (spojenectví ve druhém kole voleb mezi socialisty a republikány/gaullisty proti straně Le Penové) je již na světě.

Takováto aliance v minulých letech bránila významnému volebnímu úspěchu Národní fronty a vedla k malému zastoupení strany v Národním shromáždění. Kromě toho je třeba říci, že předvolební průzkumy byly při předvídání skutečných výsledků poměrně přesné, s prvními pěti kandidáty v rozmezí 1- 1,5 % oproti číslům z týdne před volbami. Stejné průzkumy naznačují, že Macron zvítězí i ve druhém kole za 14 dní, s relativně velkým rozdílem (40 – 60 %). Nakonec lze očekávat, že voliči nalevo od středu budou do značné míry preferovat Macrona, naopak Le Penovou budou volit jen voliči krajní pravice. To je pro trhy jednoznačně pozitivní scénář. Macron je evropský nadšenec a získává body i svojí image reformátora z období, kdy byl ministrem.

Domníváte se, že tento výsledek bude mít dopad na hospodářský výhled Evropy?

Silnější impuls při budování Evropy bude určitě příznivý. Víme, že stále existuje řada věcí, v nichž silnější integrace, nebo přinejmenším silnější koordinace, pomůže využít potenciálu měnové unie (která je ještě částečně nevyužita). Tento výsledek bude mít také krátkodobý dopad: silnější podpora evropských opatření pocházející od jednoho z tahounů Evropy pomůže utvářet politiku a objasňovat společné cíle. To může pomoci i celkové důvěře a v konečném důsledku je možné, že výsledek podpoří firemní investice, a tím sníží střednědobé riziko.

Podíváme-li se z širší perspektivy, jaký je váš současný odhad geopolitického rizika v Evropě?

Vzájemná souvislost mezi národními volbami a potřebou přetvořit a reformovat Evropu je pokračujícím rysem letošního roku; ačkoli nyní holandské volby, a doufejme, že také ty francouzské, zřejmě vyřešily možné překážky tohoto procesu. Současné průzkumy naznačují, že populistická pravicová strana AfD (Alternativa pro Německo) ztrácí momentum, a lze tedy říci, že rizika vyplývající z politické scény se snižují. Nicméně je zde ještě nejistota týkající se Řecka, přestože před Velikonocemi bylo dosaženo předběžné politické dohody. Co je ještě třeba vyřešit, je politická nejistota v Itálii, ale to bude pravděpodobně téma až pro rok 2018.

Jak se mohou investoři vypořádat s geopolitickým vývojem v rámci tzv. multi-asset přístupu?

Očekáváme, že tento volební výsledek bude trhem velmi dobře přijat – přináší úlevu na trzích s evropskými akciemi a utahování spreadů napříč evropskými periferními dluhopisy (včetně francouzských OAT). Zůstáváme obezřetní u rizikových aktiv, zejména u akcií, založených na mírném růstu a očekávání zvyšující se inflace. Celkově upřednostňujeme Evropu a Japonsko, i na základě zlepšujícího se makroekonomického pozadí a poměrně atraktivního ocenění. Některé bezpečné přístavy – zejména Shatz (2-letý německý dluhopis) – považujeme za extrémně drahé a neshodující se s obdobím reflace. Nadále však pozorujeme, že vzhledem k množství geopolitických výzev, které jsou stále ve hře, je oživení volatility klíčovým rizikem. V tomto kontextu se domníváme, že investoři by měli i nadále využít zajištění pomocí strategií volatility, expozicí do amerického  dolaru a do zlata.

 

Autor: Pioneer Investments

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice