Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

MMF očekává pokračující solidní dynamiku světové ekonomiky


21.04.2017

Mezinárodní měnový fond (MMF) zveřejnil novou prognózu světové ekonomiky, World Economic Outlook (WEO). Tento obsáhlý dokument publikuje každého půl roku a investorskou komunitou je vždy bedlivě sledován. Rozhodně proto stojí za to se blíže seznámit s klíčovými detaily.

MMF uvádí, že světová ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku zrychlila své tempo a očekává, že tato dynamika bude pokračovat i nadále. Očekává se, že globální ekonomický růst letos zrychlí z loňských 3,1 % na 3,5 % a 3,6 % v příštím roce. MMF prognózuje, že ekonomická aktivita výrazně zrychlí na rozvíjejících se trzích, neboť by se hospodářské podmínky v případě komoditních exportérů po problematickém loňském roce měly postupně zlepšovat díky dílčímu oživení cen komodit, zatímco růst u Číny a mnoha dalších komoditních importérů by měl zůstat i nadále silný. U rozvinutých ekonomik by měl být rychlejší růst tažen zejména vyšším očekávaným růstem v USA, jejichž ekonomická aktivita byla v loňském roce zpomalovaná přizpůsobením zásob a slabými investicemi.

MMF dále uvádí, že přestože jsou změny prognózy globálního růstu oproti minulé prognóze z října 2016 malé, poměrně významné změny se udály v regionálních prognózách a u individuálních zemí. V souladu se silnější než očekávanou hospodářskou dynamikou ve druhé polovině roku 2016 aktuální prognóza předpokládá ještě silnější růst v rozvinutých ekonomikách. A zatímco se stále očekává, že skupina rozvíjejících se ekonomik výrazně zrychlí, slabší než očekávaná dynamika v některých velkých rozvíjejících se zemích vedla k malému snížení očekávaného růstu v letošním roce pro celou skupinu.

U rozvinutých ekonomik byl prognózovaný růst revidován směrem nahoru pro USA na základě předpokládané uvolněné fiskální politiky a nárůstu důvěry ekonomických subjektů, a to zejména po listopadových prezidentských volbách. Pokud bude tento trend pokračovat, cyklické hospodářské momentum bude i nadále podporováno. Výhled se také zlepšil pro Evropu a Japonsko na základě cyklického oživení globálního průmyslu a obchodu, jež začalo ve druhé polovině roku 2016.

Mírná revize směrem dolů u růstové prognózy rozvíjejících se ekonomik vyplývá ze slabšího výhledu pro několik velkých ekonomik, zejména v Latinské Americe a na Středním východě, což odráží pokračující přizpůsobování na pokles jejich směnných relací v posledních letech a snižování produkce ropy. Prognóza růstu na roky 2017 a 2018 byla zvýšena pro Čínu na základě silnější než očekávané podpory hospodářské politiky, stejně jako pro Rusko, kde se hospodářská aktivita již pravděpodobně odrazila ode dna s tím, že rovněž vyšší ceny ropy ruské ekonomické oživení podporují.

Od listopadových prezidentských voleb v USA přispělo očekávání uvolněnější americké fiskální politiky k silnějšímu dolaru a vyšším výnosům amerických vládních dluhopisů, resp. jejich nižším cenám, což hnalo dluhopisové výnosy výše napříč globální ekonomikou. Tržní sentiment byl celkově silný s tím, že akciové trhy na rozvinutých i rozvíjejících se trzích posilovaly. Silnější globální ekonomická aktivita a očekávání silnější globální poptávky v následujícím období, včetně dohodnutého snížení dodávek ropy, pomohly cenám komodit se výrazně zvednout z minim na počátku loňského roku.

V případě Česka MMF pro letošní rok očekává růst o 2,8 % a pro rok 2018 2,2 %, což je plně v souladu s tržním konsensem.

Očekávaný růst vybraných ekonomik (v %)

 

2017

2018

Světová ekonomika

3,5

3,6

Rozvinuté ekonomiky

2,0

2,0

Rozvíjející se ekonomiky

4,5

4,8

USA

2,3

2,5

Eurozóna

1,7

1,6

Německo

1,6

1,5

Francie

1,4

1,6

Česko

2,8

2,2

Japonsko

1,2

0,6

Rusko

1,4

1,4

Čína

6,6

6,2

Indie

7,2

7,7

Brazílie

0,2

1,7

Zdroj: MMF

 

Autor: Michal Stupavský, investiční specialista Conseq Investment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice