Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců PPI v ČR za březen 2017


21.04.2017

 Ceny tuzemských výrobců vykázaly v březnu meziroční růst, což platí jak o průmyslových výrobcích, tak o zemědělství, stavebnictví a většině odvětví služeb. Růst cen výrobců je reflexí růstu cen komodit v čele s cenami ropy a zemědělských surovin, vliv ale má jistě také silná poptávka a rostoucí náklady v podobě zvyšujících se mezd.

Celkově vývoj cen výrobců za celé letošní první čtvrtletí zapadá do obrázku nárůstu inflace v české ekonomice. V průběhu druhého čtvrtletí mohou některé cenové tlaky opadnout: platí to zejména o ceně ropy, zmírnit by se ale mohly také cenové tlaky v případě potravin, což platí zejména u koncových, tedy spotřebitelských, cen. Silná poptávka a růst mezd budou naproti tomu působit ve prospěch pokračujícího růstu cen na straně tuzemských výrobců.

Oživení inflačních tlaků na straně výrobců je jedním z faktorů, s nímž počítá ČNB ve své prognóze. V případě cen průmyslových výrobců i zemědělských výrobců byly cenové tlaky dokonce o něco silnější, než s čím ČNB ve své únorové prognóze počítala v odhadech pro letošní první čtvrtletí.

V daném čtvrtletí ale sehrály roli některé významné faktory, jež se v dalších měsících již v takové síle zřejmě nebudou opakovat. Především opadá proinflační vliv cen ropy: to ostatně může být důvod, proč meziroční růst cen průmyslových výrobců v březnu již mírně zpomalil, z 3,1 na 3,0 %. Po nárůstu na počátku letošního roku, způsobeném chladným počasím, by se mohly zklidnit také ceny potravin. Nicméně, za zmínku jistě stojí, že v samotném březnu vykázaly ceny zemědělských výrobců meziroční růst (3,4 %), přičemž šlo o první meziroční nárůst těchto cen po 14 měsících.

Ceny výrobců celkově zapadají do obrázku nárůstu inflace v české ekonomice. Jakkoliv se vliv cen komodit (minerální paliva, ropa) může v dalších měsících zmírnit, tak silná poptávka a tlaky na růst mezd budou posouvat ceny tuzemských výrobců k růstu i nadále.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

  

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice