Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za březen 2020


08.05.2020

Tuzemský průmysl hlásí za březen meziroční pokles výroby o 10,8 %. Jde samozřejmě o výrazný pokles, související s koronavirem, tedy jak s restrikcemi v domácí ekonomice a společenském životě obecně, tak s obdobnou situací na našich exportních trzích. Trh očekával prudší pokles výroby, meziročně zhruba v oblasti 13,5 %, jakékoliv odhady jsou ovšem ve stávající situaci obtížné, neboť fakticky neexistuje žádné historické srovnání. Pokles hlásí nejen průmyslová výroba, ale také tržby a především nové zakázky. Obecně lze čekat prohloubení poklesu výroby v dubnu, další měsíce poté by již ale měly přinést zmírňování meziročního propadu s tím, jak se průmysl a obecně celá ekonomika začnou opět rozjíždět díky uvolňování koronavirových restrikcí.

Průmyslová výroba v březnu klesla meziročně o 10,8 %, zatímco očekávání na trhu počítala s poklesem zhruba o 13,5 %. Prudší byl pokles výroby naposledy v červenci roku 2016, tehdy ale zaúřadovaly nepříznivé kalendářní a sezónní efekty včetně uzavírek podniků v souvislosti s letními dovolenými. Aktuální propad výroby souvisí s omezeními a problémy vyvolanými koronavirem jak v české ekonomice, tak na našich exportních trzích.

Výroba motorových vozidel a strojírenství: tato dvě odvětví měla na březnovém meziročním poklesu průmyslové výroby hlavní podíl. Vše opět souvisí s uzavírkami výroby v důsledku snahy dostat pod kontrolu pandemii koronaviru. Výrazný pokles vykázaly nové průmyslové zakázky, jež se v březnu meziročně propadly o 15,7 %, přičemž tuzemské zakázky šly dolů dokonce o 21 %. Propad zakázek samozřejmě nevěstí nic dobrého ani do dalších měsíců, to ale není překvapivé a obdobný obrázek vykreslují například průzkumy PMI pro zpracovatelský průmysl.

Obecně lze čekat, že v dubnu se meziroční propad průmyslové výroby dále prohloubí, počínaje květnem by se ale propady měly začít zmírňovat s tím, jak uvolňování koronavirových restrikcí umožní postupnou obnovu výroby a její navyšování. V meziročním vyjádření ale bude výroba s veškerou pravděpodobností klesat po celý zbytek letošního roku, jakkoliv by měly březen a duben představovat co do tempa poklesu to nejhorší období.

Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,2 %, letos se propad každopádně řádově prohloubí. Orientačně pro celý rok 2020 pracuji s předpokladem poklesu průmyslové výroby o 7 %, nejistota je ale výrazná a snadno si lze bohužel představit i výraznější pokles.

Pokles aktivity v průmyslu bude mít dopad i na zaměstnanost: ta v průmyslu v samotném březnu meziročně klesla o 2,6 % a do několika dalších měsíců lze čekat, že se pokles počtu zaměstnanců bude dále zrychlovat.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice