Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za listopad 2021


21.12.2021

 Důvěra v tuzemské ekonomice v listopadu jen nepatrně klesla, což bylo taženo prudkým zhoršením nálady mezi spotřebiteli, zatímco důvěra mezi podnikateli se zlepšila. V případě podnikatelů se důvěra zlepšila zejména v průmyslu a také ve stavebnictví, zatímco služby a obchod hlásí zhoršení nálady.

V průmyslu se zlepšil výhled výrobní činnosti do dalších měsíců, průzkum zároveň hlásí rekordní očekávání růstu prodejních cen.

Na náladu spotřebitelů negativně dopadají obavy z růstu inflace a též obavy z výhledu celkové situace v ekonomice a pokles optimismu ohledně vývoje vlastní finanční situace na příštích dvanáct měsíců.

Důvěra v tuzemské ekonomice v listopadu klesla pátý měsíc v řadě a je na nejnižší úrovni od letošního dubna.

Za listopadovým poklesem celkové důvěry v tuzemské ekonomice stojí významné zhoršení nálady mezi spotřebiteli.

Na spotřebitele zřejmě negativně působí směsice zpráv o růstu cen energií a inflačních tlaků obecně, o problémech v některých odvětvích ekonomiky v souvislosti s výpadky v dodávkách komponent a na náladu může působit i nástup nové vlny pandemie.

Naopak, v průmyslu se důvěra zlepšila poprvé po předchozím čtyřměsíčním poklesu, příznivou roli v listopadu hrálo výrazné zlepšení v očekávání výrobní činnosti v příštích třech měsících.

Průzkum v průmyslu zároveň ukazuje rekordní úroveň očekávaného růstu prodejních cen v příštích třech měsících.

Nálada ve stavebnictví se zlepšila díky lepšímu hodnocení stávající i očekávané poptávky a výrobní činnosti v příštích třech měsících.

V obchodu a službách se naopak optimismus ohledně vývoje ekonomické situace v dalších měsících snížil, oba sektory ale hlásí rekordní očekávání ohledně růstu cen do dalších měsíců.

Listopadový průzkum důvěry v české ekonomice ukazuje růst inflačních očekávání v průmyslu, obchodu a službách, a také mezi spotřebiteli.

Dobrou zprávou je zlepšení očekávání ohledně výrobní činnosti v průmyslu, rizikem v negativním směru je naopak zhoršující se nálada mezi spotřebiteli.

Růst cenových tlaků, respektive inflačních očekávání, se ale zdá být zásadní zprávou, jež jde napříč listopadovým průzkumem důvěry v tuzemské ekonomice.

Podobný vzkaz dal v úterý zveřejněný PMI průzkum pro eurozónou, jenž pro letošní listopad hlásí rekordní cenové tlaky ve zpracovatelském průmyslu a ve službách na úrovni eurozóny jako celku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice