Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za červen 2020


10.08.2020

Průmyslová výroba v červnu meziročně klesla o 7 %, když trh očekával propad okolo 11,5 %. Letošní červen měl ovšem oproti stejnému měsíci loňského roku výhodu dvou pracovních dní navíc a po očištění kalendářních vlivů vykazuje výroba meziroční pokles o 11,9 %. Pokles výroby byl tažen především pokračujícím propadem výroby motorových vozidel, a strojů a zařízení. Poměrně dobře se ale vedlo tržbám, především z přímého vývozu, a novým zakázkám, kde se v případě zahraničních zakázek meziroční pokles fakticky zastavil. V meziměsíčním vyjádření výroba v červnu vzrostla o 13,4 % s tím, jak se aktivita v průmyslu stále oživuje po propadu způsobeném koronavirem a souvisejícími restrikcemi. Celkově červnový vývoj v tuzemském průmyslu vnímám coby příslib dalšího zlepšování situace ve zbytku letošního roku, jakkoliv výroba bude meziročně velmi pravděpodobně i nadále klesat.

Průmyslová výroba v červnu klesla meziročně o 7 %, zatímco očekávání na trhu počítala s poklesem o 11,5 %. Letošní červen měl o dva pracovní dny více než stejný měsíc loňského roku a po očištění o tyto kalendářní vlivy průmyslová výroba meziročně klesla o 11,9 %. Pokles byl, podobně jako v předchozích měsících, tažen propadem výroby motorových vozidel, jež v červnu meziročně odepsala 14,3 %, což byl nicméně výrazně mírnější pokles než v dubnu a květnu.

Tuzemská výroba se zvedá po prudkém propadu, jenž způsobil koronavirus a s ním spojená omezení v ekonomice i ve fungování společnosti jako celku. Průmysl má prostor pro oživení i o dalších měsíců a pro tento scénář hovoří i zmírňující se pokles tržeb a nových zakázek. Nové průmyslové zakázky v červnu meziročně klesly o 3,4 % (v květnu propad činil téměř 35 %, v dubnu pak dokonce 42 %), přičemž exportní zakázky fakticky stagnovaly (meziroční pokles o 0,1 %). Vývoj zakázek v domácím průmyslu koresponduje s překvapivě silným meziměsíčním nárůstem zakázek, jenž pro červen reportuje německý zpracovatelský průmysl. Tržby v tuzemském průmyslu v červnu meziročně klesly o 5,8 %, což je opět výrazně méně, než v předchozích měsících, a pokles tržeb z přímého vývozu činil dokonce pouze 3 %.

Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,2 %, letos se propad řádově prohloubí. Výhled pro letošní rok jako celek zůstává nejistý, momentálně očekávám celoroční pokles průmyslové výroby zhruba v rozmezí 8,5 % až 9,0 %.

Lze předpokládat, že nejhorší pokles výroby v souvislosti s koronavirem má tuzemský průmysl již za sebou, neboť ta nejhorší vlna přišla již v dubnu a v květnu v důsledku uzavírek výroby. Pro další vývoj bude důležité, aby nárůst výskytu koronaviru nevedl k omezování výroby a celkové ekonomické aktivity jak u nás, tak v Evropě a dalších významných regionech světové ekonomiky. Pro zbytek letošního roku čekám, že výroba bude meziročně i nadále klesat, tempo poklesu by se ale mělo zmírňovat. Návrat tuzemské průmyslové výroby k meziročnímu růstu pak očekávám na počátku jara roku 2021.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice