Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Trh s ropou v krizi


06.05.2020

V několika posledních týdnech se téměř ve všech titulcích médií psalo o tom, že cena ropy klesla poprvé v historii pod hranici 0 $. Takové tvrzení však, byť je pravdivé, již dále neříká, že tato extrémní situace se týkala pouze jednoho futures kontraktu americké lehké ropy, který se blížil expiraci. Řadě obchodníků hrozilo fyzické dodání komodity, a tak se snažili za jakoukoli cenu květnové futures kontrakty prodat.

Epicentrem katastrofy ropného futures trhu byla Chicagská burza CME, která o několik dní dříve reagovala na negativní tržní situaci a přenastavila systémy tak, aby bylo možné futures kontrakty na ropu obchodovat při záporných cenách. Tato změna však nebyla tak rychle integrována a respektována mechanismy předních finančních společností, které se dostaly do velkých ztrát ve spojitosti s těmito kontrakty. Čína nyní zvažuje zákaz prodeje futures, které mají poveleny limity poklesu ceny pod 0 $. 

K vyhrocené situaci v pondělí 20. dubna došlo z mnoha důvodů. Jedním z hlavních je šířící se pandemie COVID-19, na kterou státy reagují tvrdými opatřeními omezující ekonomickou aktivitu. Klesající celosvětová ekonomická aktivita tak vede k nižší spotřebě ropy a na trhu vzniká zásadní přebytek nabídky nad poptávkou. To se začalo dít v době, kdy probíhal konflikt mezi členy ropného kartelu OPEC, kteří se nechtěli mezi sebou dohodnout na snížení těžby. Konflikt eskalovat nejvyšším objemem těžby v historii a prodejem zásob Saudské Arábie, která má nejnižší náklady na těžbu ropy na světě. Přebytek ropy na trhu se rychle projevil objemem růstu rezerv v úložištích a nyní hrozí, že v budoucnu prostě nebude ropu kde uskladnit. Mimo klasická uložiště ropy se nyní naplnily i ropné tankery.

V této krizi došlo k dalšímu jednání mezi státy kartelu OPEC a dalšími státy, včetně USA, označovanými jako OPEC+. OPEC souhlasil se snížením těžby o 9,7milionů bpd a celkové snížení by mohlo dosáhnout hodnoty blížící se k 20 milionům bpd. Jedná se tak o historicky největší dohodu. Cena ropy přesto nadále klesá, a tak se těžaři, spekulanti a mnoho finančních společností dostává do problémů, ze kterých není úniku.

 

Autor: Jiří Procházka, Portfolio Manager Conseq Investment Management a. s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice