Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za srpen 2021


23.09.2021

 Meziroční růst spotřebitelských cen v české ekonomice v srpnu vyskočil z 3,4 % na 4,1 %, tedy výrazně nad očekávání a na nejvyšší úroveň od listopadu 2008. Nárůst celkové meziroční inflace byl tažen naprostou většinou hlavních skupin ve spotřebním koši včetně cen potravin, nákladů na bydlení, cen v dopravě a též včetně cen spadajících do jádrové inflace, jako například rekreace a kultura, stravování a ubytování, odívání a obuv anebo bytové vybavení.

Meziroční inflace na úrovni 4,1 % je o plný procentní bod nad prognózou ČNB a na finančním trhu povedou inflační data ke spekulacím, že by bankovní rada mohla na některém ze svých zasedání zvýšit úrokové sazby o půl procentního bodu, zatímco dosud se centrální banka držela tempa zvyšování úroků o čtvrt procentního bodu v jednom kroku.

Meziroční inflace v srpnu vzrostla z 3,4 % na 4,1 %, což pro tento ukazatel meziročního cenového vývoje představuje nejvyšší úroveň od listopadu 2008.

Finanční trh očekával meziroční inflaci na úrovni 3,6 %, odhad ČNB prezentovaný ve čtvrtletní prognóze na počátku srpna činil 3,1 %.

Inflace tak vzrostla plný jeden procentní bod nad prognózu ČNB a je výrazně nad inflačním cílem centrální banky, jenž je stanoven na úrovni dvou procent.

Nárůst celkové meziroční inflace byl v srpnu tažen naprostou většinou hlavních položek spotřebního koše včetně cen potravin, pohonných hmot, nákladů na bydlení a položkami spadajícími do tzv. jádrové inflace, jako jsou ceny obuvi a odívání, stravování a ubytování, cemy volnočasových aktivit (rekreace a kultura) anebo bytového vybavení.

Jádrová meziroční inflace jako celek za srpen nepochybně vykáže nárůst z červencové úrovně, jež činila 3,8 %.

Data o jádrové inflaci za červenec ČNB teprve zveřejní v průběhu dneška.

Jádrová inflace je ukazatel, jenž nejlépe mapuje domácí cenové tlaky a od loňského května se nepřetržitě drží nad tříprocentní úrovní.

Počátkem srpna zveřejněná prognóza ČNB očekávala, že jádrová inflace v letošním třetím čtvrtletí bude činit 3,5 % poté, co ve druhém čtvrtletí dosáhla úroveň 3,3 %.

Cenové tlaky související s otevíráním ekonomiky po pandemických omezeních a též tlaky související s problémy na straně dodávek v průmyslu budou vytvářet tlaky směrem k růstu jádrové inflace i v dalších měsících.

Celková meziroční inflace v české ekonomice může v nejbližších měsících dále růst, tlačit nahoru ji budou jak naakumulované cenové tlaky v tuzemské ekonomice, tak statistické efekty v podobě relativně nízké srovnávací základny ve smyslu cenového vývoje pozorovaného loni na podzim.

Ke konci letošního roku může meziroční inflace vystoupat nad úroveň 4,5 %.

Růst spotřebitelských cen včetně jádrové inflace se drží výrazně nad inflačním cílem i nad aktuální prognózou ČNB.

Vývoj a výhled inflace hovoří pro další zvyšování úrokových sazeb a bankovní rada může na některém z nejbližších zasedání vážně uvažovat zvýšení repo sazby o půl procentního bodu v jednom kroku.

Nejbližší měnově-politické zasedání bankovní rady se koná 30. září a trh bude ohledně možnosti růstu úroků o půl procentního bodu nervózní, což povede k tlaku na růst tržních úrokových sazeb a také k posílení kurzu koruny vůči euru.

I pokud ČNB zvýší na zářijovém zasedání svou repo sazbu opět v tradičním rozsahu o čtvrt procentního bodu, tak trhy budou nervózní i před zasedáním stanoveným na počátek listopadu, kdy ČNB bude mít k dispozici novou inflační prognózu, jež může vybízet k výraznějšímu tempu zvyšování úroků než dosud.

Za celý rok 2021 může celoroční průměrná inflace dosáhnout úrovně až 3,4 % poté, co v roce 2020 činila průměrná inflace 3,2 %.

V roce 2022 by celoroční průměr měl klesnout do oblasti okolo 3 % anebo mírně pod tuto úroveň, relativně na dohled dvěma procentům se inflace přiblíží zřejmě až ve druhé polovině roku 2022, pravděpodobně ale i v závěru příštího roku meziroční inflace setrvá mírně nad úrovní inflačního cíle.

Vyšší inflace logicky vede ke spekulacím na možnost výraznějšího zvýšení úroků ČNB, než se dosud čekalo, což je reflektováno posílením kurzu koruny, k němuž došlo bezprostředně po zveřejnění dat o srpnové inflaci.

Série zvyšování úrokových sazeb ČNB bude mít s veškerou pravděpodobností ještě dlouhé pokračování, ať již v rozsahu čtvrt procentního bodu v jednom kroku anebo s možností zvýšení o půl procentního bodu na některém z nejbližších zasedání bankovní rady.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice